Produktionen gick på högvarv, antalet anställda var över 200 och alla kurvor pekade uppåt. Då, i slutet av 2008, slog finanskrisen ner som en bomb. För Zetterbergs, som tillverkar påbyggnader till lastbilar, sinade orderingången snabbt.
– Krisen smög sig på redan under sommaren 2008, sedan var det i stort sett fritt fall för hela den här branschen, berättar Torbjörn Eriksson, vd vid Zetterbergs i Östervåla.
De senaste två åren har varit en tuff resa. Omsättningen, som 2008 uppgick till 230 miljoner kronor, mer än halverades året efter och dök till 88 miljoner kronor i fjol. Förlustmånaderna samlades på hög och många i personalen tvingades gå. Samtidigt kämpade företagsledningen, med ägarna Torbjörn Eriksson och Lars Erfäldt i spetsen, med sikte att lotsa bolaget genom krisen. Det skars hårt på kostnadssidan, produktionen i Polen avvecklades och togs hem till Östervåla och en krisuppgörelse träffades som bland annat innebar sänkt lön och fyradagarsvecka. I dag, drygt två år efter finanskrisens intåg, börjar företaget, som nu innefattar 82 anställda, sakta att resa sig igen.
– Vi hade röda siffror i resultatkolumnen från tredje kvartalet 2008 till sista kvartalet i fjol då trendbrottet kom med ett positivt resultat. Vi tror på en svag uppgång under hela 2011 och ytterligare förbättringar under nästa år, fortsätter Torbjörn Eriksson.
I oktober anlände svetsroboten Stella, en investering i tvåmiljonersklassen, till Zetterbergs.
– Genom Stella rustar vi oss för framtiden. Genom investeringen har vi nu kapacitet att robotsvetsa knytnävsstora detaljer upp till stora lastbilsflak på fem–sex meter, säger Torbjörn Eriksson.
Investeringen har betytt nyanställning av två personer, därutöver har ytterligare en person anställts under vintern. Men att rekrytera utbildad arbetskraft är inte helt enkelt, speciellt för ett landsbygdsföretag. För att manövrera en svetsrobot krävs bland annat specialkunskaper i programmering.
– Lösningen har blivit att anställa duktiga traditionella svetsare som internutbildas. Eftersom vi sedan tidigare har en svetsrobot i huset finns också en hel del kompetens här, säger Torbjörn Eriksson som räknar med ytterligare nyanställningar i företaget under året.
– Fortsätter uppgången räknar vi med att anställa i första hand en handfull personer, men allt beror naturligtvis på hur orderingången blir, säger han.
Mikael Svensk, som jobbat som robotsvetsare vid företaget i sex år, är en av operatörerna av Stella.
– Det här jobbet handlar mera om datorer än om traditionell verkstad, berättar Mikael Svensk och håller upp en liten handterminal.
I den programmeras nödvändig data som talar om hur en komponent ska svetsas. Via en knapptryckning från Mikael Svensk kör svetsroboten i gång och gör snabbt tre prydliga svetsskarvar på en järnplatta (automatläm) som senare ska monteras på ett dumperflak.
Mikael Svensk trivs med jobbet.
– För mig som är tekniskt intresserad och dessutom gillar datorer är det här ett fantastiskt jobb, jag trivs med Stella, säger han.