Riskkapitalbranschen tror på biotekniken
Riskkapitalisterna ser mycket positivt på 2004, sju av tio kommer att investera mer än föregående år och nio av tio tror på en konjunkturförbättring. Och trots en flerårig svacka är biotekniken fortfarande en av de branscher som bedöms som mest intressant.
— Det är alltid lättare att investera i bättre tider, när börsen stiger, säger Tom Berggren, vd i Riskkapitalföreningen.
Brist på bra projekt
Samtidigt visar enkäten att riskkapitalbolagen anser att det börjar bli en brist på bra projekt. 56 procent anser att det finns tillräckligt många bra idéer att investera i mot 74 procent ett år tidigare.
Det mest intressanta i rapporten för Uppsalaregionen är bioteknikens allt starkare ställning. UNT har i ett flertal artiklar beskrivit det allt sämre tålamodet bland investerare, senast härom veckan gällde det Melacure Therapeutics som tvingades i konkurs.
Men bioteknikinvesteringarna ökade kraftigt redan förra året, till 792 miljoner kronor och därmed tredje största bransch efter Telekom och finansiella tjänster.
— Det går åt rätt håll, men behovet är större än så, säger Tom Berggren.
Framtida storbolag
Han säger att investeringar i nya företag som inte är noterade på börsen är "av största vikt" för landet då det är bland dessa som de framtida storbolagen finns. Man han anser att villkoren är för dåliga för investeringar i Sverige.
— Det finns inget som lockar till investeringar i nya idéer. Om vi tittar på andra länder finns både avdrag för förluster och möjlighet att skjuta på reavinster. Det är något för regeringen att ta tag i, anser han.
Riskkapitalbolagen har också förutsättningslöst fått ange vilka branscher man anser vara de mest intressanta att investera i under det kommande året. Här angav 15 procent bioteknikbranschen.
Sammantaget ser det alltså ganska ljust ut för Uppsalas många forskningsbaserade företag med långa utvecklingstider. En bättre konjunktur, vilket 88 procent i undersökning tror att det kommer att bli, borgar för det.
— Tålamodet med investeringar är alltid större i goda tider, säger Tom Berggren.
UNT Fakta
Riskkapitalbolag
Definitionen av riskkapital är inget annat än eget kapital, det kapital som varje företag måste ha och som är skillnaden mellan tillgångarna och skulderna.
Riskkapitalbolag har som strategi att aktivt och tidsbegränsat investera i företag eller idéer som bedöms vara lovande. Bolagen lever på att förädla dessa företag och sedan sälja av sin andel. Totalt förvaltade riskkapitalbolagen 193 miljarder kronor i landet vid årskiftet 2003/2004.
Uppsala är en region som är ganska beroende av riskkapital eftersom många forskningsidéer från universiteten utvecklas till produkter för marknaden vilket tar tid och kräver resurser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!