Riskkapitalbolagen oroas inte av lånestopp

Riskkapitalbolagen i Uppsala oroas inte av krisen på den amerikanska bolånemarknaden. Eftersom de inte är beroende av lån från bankerna kommer de inte att påverkas av bankernas finansieringsstopp.

Per Bengtsson, vd för investmentbolaget Uppsala Innovation Centre,  tror inte att det amerikanska bolånekrisen och bankernas utlåningsstopp kommer att påverka deras verksamhet.

Per Bengtsson, vd för investmentbolaget Uppsala Innovation Centre, tror inte att det amerikanska bolånekrisen och bankernas utlåningsstopp kommer att påverka deras verksamhet.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-08-11 08:08
Banker världen över håller andan. Många analytiker befarar att den amerikanska bolånekrisen kommer att spridas, och bankerna har totalstoppat utlåningen för företagsuppköp i väntan på att det ska gå att bedöma skadeverkningen.
Finansieringen till de stora riskkapitalbolagen är strypt, men för de investerarna i Uppsala finns ingen oro över situationen.
Per Bengtsson, vd för Uppsala Innovation Centre (UIC), är tvärtom optimistisk. UIC är investmentbolag för ett trettiotal tillväxtföretag i Uppsalaregionen. Bankernas utlåningsstopp kommer inte att påverka deras verksamhet.
- Vi har haft en bra vår och jag tycker att det ser bra ut till hösten. Om inte krisen i USA sprider sig kommer vi inte att påverkas alls, säger Per Bengtsson.

De mindre bolag som finansierar investeringarna i nya bolag med eget kapital berörs inte av bankernas lånestopp.
- Det är finansieringen av uppköp av stora företag som ligger på is, säger Tomas Nygren, vd för Innovationsbron i Uppsala.
- Såvida detta inte är första steget mot en allvarlig finansiell kris, och det tror jag inte, så kommer detta inte att påverka riskkapitalbolagen.
De stora företagsförvärven på riskkapitalmarknaden, som brukar finansieras med två tredjedelar lån och en tredjedel eget kapital, kommer sannolikt att avstanna under ett par veckor, men branschens företrädare vill tona ned faran för en finansiell kris.
- Bankerna är inte lika aggressiva i sin utlåning eftersom de känner sig osäkra på hur bolånekrisen i USA ska utvecklas. Det senaste halvåret var det funnits extremt goda förutsättningar för att göra företagsförvärv, nu verkar vi återgå till ett normalläge, säger Tom Berggren, vd i Svenska Riskkapitalföreningen.
- En allmän nedgång i konjunkturen skulle naturligtvis påverka branschen negativt, men jag är optimistisk. Jag tror att konjunkturen kommer att hålla i sig, säger Tom Berggren.

BAKGRUND
Subprimelån startade krisen
Miljontals amerikaner har tecknat subprimelån som riktar sig till personer med låga inkomster och låg kreditvärdighet. Uppläggningsavgiften är liten och räntekostnaderna var inledningsvis små fram till 2004 eftersom den amerikanska styrräntan var mycket låg. I takt med att den amerikanska centralbanken höjt styrräntan har räntekostnaderna för subprimelåntagarna rakat i höjden. Tusentals låntagare befinner sig nu på ruinens brant.
De nationella kostnaderna för subprimekrisen uppskattas till mellan 50 och 170 miljarder dollar, men den stora oron på finansmarknaden är att krisen ska sprida sig till andra marknader. Investmentbanker har börjat kräva in pengar från bolåneinstituten i USA eftersom oron för dåliga lån sprider sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om