Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet i en ny internationellt genetikstudie.
– Av alla hittills upptäckta genetiska riskfaktorer för allvarlig covid-19 är det här en av de starkaste, säger docent Michael Hultström, läkare i anestesi och intensivvård vid Akademiska sjukhuset.
I studien har forskarna analyserat omfattande genetiska uppgifter från elva länder om drygt 5 000 patienter med livshotande, ibland dödlig, covid-19 och nära 572 000 jämförelsepersoner. Av de svårt sjuka patienterna hade 376 intensivvårdats vid Akademiska sjukhuset.
Ett resultat i analysen sticker ut: En defekt variant av genen för ett protein som kallas TLR7 var mer än fem gånger vanligare hos de svårt sjuka covid-patienterna än hos personerna i jämförelsegruppen. TLR7-proteinet kan känna igen ett flertal virus och signalera till immunförsvaret att angripa dem.
– Att en defekt i genen för TLR7-proteinet så kraftigt höjer risken för livshotande covid-19 visar vilken nyckelroll det normalt har för försvaret mot coronaviruset som orsakar sjukdomen, säger Michael Hultström.
Även några tidigare studier har pekat på att personer med en defekt TLR7-gen löper kraftigt förhöjd risk för livshotande covid-19.
– Vår studie är dock den första som är tillräckligt stor för att med hög säkerhet bekräfta att så är fallet, säger Michael Hultström.
TLR7-genen finns på X-kromosomen, som män har ett och kvinnor två exemplar av. När en sjukdomsgen finns på X-kromosomen drabbar sjukdomen vanligtvis bara män eftersom kvinnor brukar skyddas av ett normalt anlag på sin andra X-kromosom.
– I vår studie ser vi dock att en defekt TLR7-gen ökar risken för livshotande covid-19 även för kvinnor, säger Michael Hultström.
Det finns inga allmänt tillgängliga tester för att ta reda på om man har en defekt TLR7-gen.
– För de allra flesta finns inte heller något skäl att oroa sig för detta eftersom denna genvariant är väldigt ovanlig, säger Hultström.
Han hoppas att studien i förlängningen ska få praktisk nytta och inte bara för personer med en defekt TLR7-gen.
– Eftersom TLR7-proteinet har en så viktig roll i försvaret mot virus skulle behandlingar för ett efterlikna och förstärka dess effekter kunna bli framtida vapen mot såväl covid-19 som flera andra virusinfektioner, säger Michael Hultström.
Fotnot: Studien är publicerad i tidskriften PLOS Genetics.