Tidigare i år fick kronofogden in en begäran från Skatteverket om att driva in skatteskuld på 44 112 733 kronor från en affärsman i Uppsala. Mannen har tidigare överklagat skattekravet i flera instanser. Men i och med att Kammarrätten i höstas slutligen fastställde att han lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer var saken avgjord.
Mannens påstådda skattetrixande uppdagades 2012 i samband med att Skatteverket fick tillstånd av domstol att göra tillslag mot flera adresser, bland annat mot mannens villa i Kåbo i Uppsala.
Under utredningen framkom att affärsmannen hade sålt värdepapper utan att deklarera hela beloppet. I sin självdeklaration hade han redovisat en försäljning av optioner på en miljon kronor. Men under utredningen hittade Skatteverket en handling som avslöjade att han i själva verket fått in två miljoner kronor från affären.
Ett annat dokument visade att han instruerat en bank i Frankrike att betala ut två miljoner till hans privata konto. Affärsmannen hävdade dock att han oavsiktligt deklarerat fel och att han försökt utreda vad misstaget berodde på.
Värdepappersaffären utgör bara en mindre del av skattesmällen på 44 miljoner. Till allra största delen kretsar utredningen kring en så kallad förtäckt utdelning.
Enkelt förklarat hävdar Skatteverket att affärsmannen fejkat värdet på aktier när han gjort affärer med sig själv. Genom att sätta ett för högt pris på aktierna har han med oriktiga metoder kunnat ta ut 47 miljoner kronor från ett av sina bolag, påstår Skatteverket. Beloppet har sedan överförts till mannens eget bankkonto.
Enligt myndigheten borde pengarna egentligen ha beskattats som inkomst av tjänst.
Aktietransaktionen genomfördes 2006 men utan att affärsmannen redovisade den i sina inkomstdeklarationer. Först i och med tillslaget 2012 började uppgifterna komma fram.
Att transaktionerna kunnat ske i det fördolda hänger samman med att affärsmannen använt bolag registrerade i Panama och på Cypern, två före detta skatteparadis där utländska myndigheter tidigare haft svårt att få insyn.
Av utredningen framgår att affärsmannen i Uppsala utåt sett inte har figurerat i det aktuella Panamabolaget utan styrelsen har utgjorts av helt andra personer. I
ett omhändertaget mejl skriver dock affärsmannen att Panamabolaget grundats av honom själv. Skatteverket har kommit över ytterligare en rad dokument som sägs binda honom till de inblandade bolagen.
Affärsmannen har i sina överklaganden hävdat att Skatteverket tagit miste, aktiekurserna har inte alls varit påhittade utan helt marknadsmässiga. Dessutom finns formella oklarheter kring aktieavtalet som gör att det är tveksamt vilket datum affären skett och vilken aktiekurs som då gällde.
Kammarrätten går dock på Skatteverkets linje. Eftersom affärsmannen lämnat oriktiga uppgifter ska han utöver själva skattekravet betala en straffavgift på 10,7 miljoner kronor.
Mannen äger en stor villa i Kåbo tillsammans med sin hustru. Kronofogden förbereder en utmätning av mannens tillgångar och han riskerar att villan kommer att omfattas av indrivningsåtgärderna.
Till följd av skulden på 44 miljoner ligger han tvåa på listan över de mest skuldsatta personerna i Uppsala län.
UNT har erbjudit den utpekade affärsmannen att ge en kommentar men han har inte hörts av.