För tre år sedan publicerade myndigheten Trafikanalys en rapport som visade att priserna inom kollektivtrafiken, framför allt priset på enkelbiljetter, har ökat kraftigt i jämförelse med den allmänna prisutvecklingen i samhället – konsumentprisindex (KPI). Myndigheten konstaterade samtidigt att det ligger i både resenärernas, samhällets och branschens intresse att denna utveckling avstannar.
UNT har jämfört UL:s nuvarande priser för en enkelbiljett för en vuxen, med 2014 års taxor. Resultatet visar att priserna i snitt har ökat drygt fem gånger så mycket som KPI.
Enligt Tom Petersen, utredare på Trafikanalys, har priserna fortsatt att öka på liknande sätt över hela landet. Orsaken är att kollektivtrafiken har fått ökade kostnader som måste täckas.
– Sveriges kommuner och landsting har gett ut två rapporter som har granskat kostnadsökningarna, och där konstaterar man att det till övervägande del beror på ökat utbud och ökade faktorpriser, det vill säga förarlöner, fordon och bränsle, säger han.
Den kostnad som har utmärkt sig allra mest är enligt Tom Petersen utbyggnaden av den regionala tågtrafiken.
– Det började år 2009 i och med att Öresundstågen fick tillstånd att köra till Göteborg, alltså över regiongränserna. Andra exempel på det är Botniabanan, Uppsalapendeln och Citybanan i Stockholm som har kostat miljarder. Nya regionaltåg till Mälardalen är beställda för runt fem miljarder. Den typen av utbyggnader behöver finansieras, säger han.
I Trafikanalys rapport från 2014 menar utredarna att den kraftiga prisökningen på sikt riskerar att leda till att färre väljer att resa kollektivt och att det därmed även blir svårare att uppnå målen om ökat resande och högre andel av det totala resandet med kollektivtrafik. För Uppsalas del har man just problem med att uppnå målen om ökat resande, vilket kollektivtrafiknämnden själva konstaterade tidigare i år.
Enligt Tom Petersen skulle en lösning på problemet kunna vara att ha lägre biljettpriser under tider när det är mindre resande.
– Man skulle kunna få fler spontan– och sällanresenärer om det var billigare och enklare med enkelbiljetter då, säger han.
Liberalerna i Uppsala har tidigare i år framfört förslag om att ha just lågpris för alla klockan 9-15 i syfte att locka fler resenärer.
– Vi tänker att det är ganska logiskt. Bussarna är inte fulla under de tiderna och de personer som kan tänkas resa då arbetar kanske inte och har därmed inte samma resurser, säger Lina Nordquist (L), landstingsråd.
Socialdemokraternas Bertil Kinnunen som är ordförande i kollektivtrafiknämnden säger att han absolut tycker att det är värt att se över en sådan lösning.
– Regionfullmäktige har fattat beslut om hur mycket månadskortet och enkelresor ska kosta nästa år. Men det är vid nämndsammanträdet i september som vi ser över eventuella rabatter. Det är absolut värt att titta närmare på den typen av lösning då, säger han.
Ett annat sätt att få prisutvecklingen att mattas av skulle enligt Tom Petersen vara att låta en större del av biljettpriset subventioneras. I dag finansieras cirka hälften av biljettpriset i Uppsala med skattemedel, vilket ligger i linje med rikssnittet. Men varken Lina Nordquist eller Bertil Kinnunen ser ökade subventioner som en lösning och hänvisar bland annat till att skattemedlen behövs inom hälso- och sjukvården. Enligt Tom Petersen på Trafikanalys tycks fler regioner och landsting resonera på samma sätt.
– Det är en konsekvens av den politiska verkligheten där man många gånger har en sjukvård som slukar allt mer resurser vilket påverkar hur man lägger sin budget, säger han.