Risk för prischocker och långa bostadsköer i Uppsala

Bostadsbyggandet har halverats i Uppsala det senaste året och kommer att fortsätta i en lägre takt än tidigare. Stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg ser risk för skenande priser och längre bostadsköer.

Uppsalahem har just börjat bygga studentbostäder på Rackarberget. Ett av allt färre bostadsprojekt som kommer att löpa över 2024.

Uppsalahem har just börjat bygga studentbostäder på Rackarberget. Ett av allt färre bostadsprojekt som kommer att löpa över 2024.

Foto: Uppsalahem

Uppsala2023-12-30 16:30

Byggkrisen med höga byggkostnader och stigande räntor har fått bostadsbyggandet i Uppsala att stanna av. 2023 har det varit byggstart på drygt 1 000 bostäder i stället för drygt 2 000 som varit nivån de senaste fem åren.

Så frågan är: Vad kommer att hända de kommande åren med tillgängligheten på bostäder?

Christian Blomberg som är stadsbyggnadsdirektör i Uppsala kommun tror att byggandet 2024 kommer att ligga på ungefär samma nivå som 2023.

– Köpkraften för nya bostäder har minskat radikalt med osäkert ränteläge och dyra produktionskostnader. Gapet mellan vad vi har råd att köpa och vad det kostar att bygga har blivit större.

undefined
Stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg ser risk för att det kan bli långa köer och eskalerande priser på bostäder i Uppsala.

I jämförelse med andra städer det varit ett historisk högt bostadsbyggande i Uppsala de senaste tio åren. Det stora utbudet har gjort att priserna hållits nere i jämförelse med exempelvis Stockholm. Så även om det byggs mindre finns det många redan påbörjade bostäder i systemet som kommer att färdigställas.

– 2 100 nya bostäder blir tillgängliga och färdigställda i år trots att det bara startas byggnationer av drygt 1 000, säger Christian Blomberg. 

undefined
Uppsalahem har just börjat bygga studentbostäder på Rackarberget. Ett av allt färre bostadsprojekt som kommer att löpa över 2024.

Den höga farten i nybyggnationen och att så mycket byggande varit i gång gör att det blir en stark kontrast till den nu starka inbromsningen, menar Christian Blomberg. 

– En del av det vi ser nu är att marknaden väntar ut att bostäderna färdigställs för att se vad det finns för efterfrågan efter det, säger han.

Den bostadsform som är minst riskabel att bygga är hyresrätter eftersom hyresgästerna inte är lika beroende av räntan. Trots det har även hyresmarknaden påverkats av det ekonomiska läget. Uppsalahem har exempelvis stoppat en byggnation av 60 hyresrätter i Bälinge som var tänkta att börja byggas 2022.

undefined
Området i Bälinge där Uppsalahem skulle ha byggt 60 hyresrätter står nu öde i väntan på att konjunkturen ska vända.

Sara Westberg, fastighetsutvecklingschef på Uppsala hem förklarar att de långtgående planerna för att utveckla även landsbygden med hjälp av hyresrätter, som drog igång för två år sedan, fick sig en törn när det statliga investeringsstödet togs bort under 2022.

– Det i kombination med en kraftig kostnadsutveckling på byggande och material gjorde att det blev ekonomiskt omöjligt att få efterfrågan på hyresrätterna i Bälinge. Hyran skulle bli för hög så därför har vi pausat det bygget.

När bygget kan sättas igång är fortfarande oklart.

– Det finns fler projekt där vi har detaljplaner klara på landsbygden, men där vi valt att avvakta med att börja bygga tills den ekonomiska situationen ser bättre ut.

Hur ser du på framtiden för Uppsalas hyresmarknad?

– 2023 startade vi 350 bostäder och även om byggtakten minskar ser jag positivt på att vi kommer komma väl ut ur den här dippen om några år.

undefined
Sara Westberg är fastighetsutvecklingschef vid Uppsalahem, som pausar byggen på grund av det ekonomiskt tuffa läget.

Med ett minskat byggande växer efterfrågan och priserna tenderar att höjas. Christian Blomberg ser två scenarier för hur priserna kommer att förändras de kommande åren.

– Antingen blir det en sakta återgång till tidigare priser efter den nedgång som varit den senaste tiden. Eller så blir krisen långvarig och det byggs mindre, och då kommer priserna att skjuta iväg rejält. Vi har stor inflyttning till Uppsala och när tillgången blir mindre blir varje bostad mer värd. Då blir det bostadsbrist i Uppsala.

Det senare scenariot skulle också leda till längre köer på hyresrätter. Bristen på nya bostäder drabbar alla samhällsgrupper och upplåtelseformer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!