Fyra år har snart gått sedan det pågående inbördeskriget i Syrien bröt ut. Sedan dess har läget i landet stadigt förvärrats. Det säger UNT-medarbetaren Aron Lund som skrivit flera böcker och rapporter om landets politiska utveckling.
– Halva Syriens befolkning är på flykt från sina hem. Omkring fyra miljoner människor har tagit sig utanför landets gränser samtidigt som uppemot åtta miljoner är internflyktingar, säger han.
När stridigheterna började i mars 2011 var bakgrunden landsomfattande protester mot Assadregimen och dess brott mot mänskliga rättigheter och utbredda korruption. Regimens makt är i dag begränsad, även om den fortfarande håller sig fast vid den officiella makten.
– Regimen är och förblir den starkaste kraften i Syrien. Men landet i dag är splittrat och vissa områden styrs av Islamiska staten eller andra rebellgrupper och vissa områden är rent av laglösa, säger Aron Lund.
Det område som Uppsalajournalisten Joakim Medin befann sig i när han tillfångatogs är kontrollerat av den kurdiska milisen, men vissa av regimens militära enheter tillåts där av taktiska skäl, exempelvis för att kurderna inte vill bli bombade av regeringen.
Orsaken till att Joakim Medin greps där av Assadregimen vill Aron Lund inte spekulera i. Uppsalajournalisten satt fängslad av regimen i en vecka innan han frigavs tack vare det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet PYD.
Vad har PYD för intresse av en svensk journalist?
– Jag tror att det handlar om flera saker. De vill nog visa vem som bestämmer i området och att de kan skydda journalister. Nu får de ju också en massa god publicitet i pressen. Men det viktigaste skälet tror jag är makt, säger Aron Lund.
En som vill komma åt makten i hela Syrien, åtminstone tillfälligt, är Uppsalabon Abdulbaset Sieda. Han sitter med i den Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor. Koalitionens mål är att söka internationellt erkännande som den enda legala representanten för det syriska folket och sedan bilda en övergångsregering.
– Situationen i Syrien är väldigt komplicerad nu eftersom vi måste möta två fronter. Å ena sidan regimen, å andra sidan fundamentalisterna. Som vi ser det består båda sidor av terrorister, säger Abdulbaset Sieda.
I morgon, onsdag, har koalitionen ett sammanträde i Istanbul med FN:s sändebud i Syrien - den italiensk-svenske diplomaten Staffan de Mistura.
– Vi vill veta detaljer kring vad han tänker göra. Hittills har man inte genomfört några insatser på den nivå som krävs och det är helt oacceptabelt. Vi vill uppnå en demokrati där samtliga etniciteter och religioner accepteras och vi menar att det är dags att vända sig till kapitel sju i säkerhetsrådets stadgar för att nå dit, säger Abdulbaset Sieda.
Kapitel sju innebär att FN tillåter militära åtgärder om internationell fred och säkerhet hotas. Aron Lund tror inte att koalitionens förhoppnings om den lösningen kommer att förverkligas. Bland annat för att Ryssland som stöttar Assadregimen har vetorätt i rådet. Vad som kommer att hända i Syrien nu säger han är svårt att sia om.
– En förändring kan komma snabbt om exempelvis president Bashar al-Assad eller om det sker en kupp eller liknande. Men om ingenting händer och det bara fortsätter i samma riktning som nu är risken stor att Syrien blir som Somalia där det inte finns en styrande regering utan bara ett permanent krig med hungersnöd.
Men hur stor betydelse har det då egentligen att journalister är där och rapporterar?
– Det är och har varit jätteviktigt hela tiden. Det här är en jättekomplicerad konflikt som aldrig har gynnats av att den bara filtreras genom propaganda från regimen, eller rebellerna, eller Islamiska staten eller kurderna. Det finns inget som slår bra journalistik från marken som förklarar vilka som gör vad och varför de gör det. Men det är ett livsfarligt jobb.