Risk för kompetensbrist oroar
Många hundra har fått lämna bioteknikbranschen i Uppsala det senaste året. Stora och mellanstora företag gör sig av med folk medan nya småföretag står för nyanställningar. Glappet gör att kompetens nu försvinner. Om något år kan den behövas igen.
— Det är oroande. Många med hög kompetens kan nu inte hitta arbete i närområdet, för situationen är densamma i Stockholm. Och då ligger det nära till hands att man byter bransch i stället, säger Madeleine Neil, chef för regional utveckling på Uppsvenska handelskammaren.
— När det vänder, för det kommer det att göra, är risken stor att det saknas kompetens. Signalen till dem som utbildar sig nu blir ju att välja en annan inriktning.
Värsta hittills
Hon har i veckan varit på det internationella Biotech Forum i Köpenhamn där handelskammaren på fredagen var värd för ett intenationellt seminarium.
— Där fanns personer med en global överblick. Enigheten var stor om att den nedgång som varit är den värsta och längsta hittills, säger Madeleine Neil.
De stora och medelstora företagen har nu fått rätta sig efter marknaden. Även det allra största bioteknikföretaget i Uppsala, GE Healthcare (f d Amersham) med 1 000 anställda har skurit ned på personalen i år. It-avdelningen med 40 anställda har försvunnit, men 30 av dem har omplacerats på företaget. Ett 40-tal har också fått avtalspension.
Behålla kompetens
— Ja, men för vår del handlar det om förändringar av strukturell karaktär, efter att vi gått in i en ny koncern. Det är ingenting som kommer att påverka den tillväxt vi räknar med kommer 2005, säger vd Per-Erik Sandlund.
— Vi har också känt av svårigheter på vissa marknader, men vi är så stora att vi kan övervintra, balansera bättre år med sämre.
— Då är det viktigare på sikt att få behålla den kompetens vi har. Bara för två, tre år sedan var konkurrensen enorm och det kommer tillbaka, säger han.
Av dem som nyanställer är Q-med undantaget, företaget har nu 320 anställda i Uppsala mot 290 för ett år sedan. I övrigt handlar det om små företag som just börjat växa.
Lätt hitta folk
Orexo, exempelvis, som fått nytt kapital i företaget för att satsa på Nordamerika, söker nu i annonser två kemister, en ingenjör och en kvalitetssäkrare. Andra som anställt är Neopharma, Åmic och Quiatech.
Nedragningarna gör att de som befinner sig i uppstartsfasen nu har mycket lätt att hitta kompetent personal.
— Det har inte varit några problem alls. Vi började 2002 och är nu 14 på företaget. Det är vad vi behöver fram tills att vi börjar få färdiga produkter, säger Torbjörn Pettersson, vd för Quiatech.
Jan-Erik Collin, vd för Åmic, har anställt en i augusti, en i september, båda med bakgrund i Pharmacia.
— Det är ett understatement att det lätt att hitta folk. De ringer till oss och undrar om det finns jobb, säger han.
Tur och timing
Företag inom medicin och bioteknik går igenom olika faser. Lite hårdraget är det bra om marknaden är dålig när man är i forskningsfasen. Då tvingas de säljande företagen spara och tillgången på kompetens blir god.
I nästa fas, säljfasen, är det förstås bra om marknaden är god. Men när vinsterna ska investeras i nästa generation produkter är personaltillgången sämre.
Det företag som hittar igenom den här labyrinten, som har både turen och timingen, kan bli Uppsalas nästa storföretag i bioteknikbranschen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!