Den bedömningen gör Riksrevisionen i en ny rapport. Tidigare erfarenheter visar att det i liknande fall uppstod situationer som riskerade att försena alarmeringen. Den 1 juni tar landstingen i Uppsala och Västmanland över ambulansdirigeringen från SOS Alarm och bildar Sjukvårdens larmcentral. Som tidigare ringer man nödnumret 112 och SOS Alarm skickar sedan samtalet vidare till Sjukvårdens larmcentral i Uppsala om den som ringer befinner sig i länet.
För fyra landsting sköttes prioritering, alarmering och dirigering av ambulanser mellan åren 2011 och 2013 av annan aktör än SOS Alarm. Enligt Riksrevisionens rapport tvingades SOS Alarm bland annat vänta på att andra larmcentraler skulle besvara samtal vilket ledde till köer till nödnumret 112.
En annan faktor var att SOS Alarm inte kan överföra såkallade A-nummer elektroniskt vilket gjorde att telefonnummen till de som ringt in fick läsas upp och repeteras när samtal skulle kopplas vidare, något som i rapporten tas upp som en risk för missförstånd.
Vidare framhåller Riksrevisionen viken av att ha en myndighet som har tillsynsansvar för överföringar av nödanrop. Man menar även att regeringen bör överväga om det ska finnas ett övergripande tillsynsansvar som rör hela alarmeringsverksamheten.