– Det är en jättestressig situation. Jag kan bara hoppas att jag hittar ett annat jobb med tillräckligt hög lön.
Det säger Hasibur Rahman Khan från Bangladesh som i tre år har jobbat som tidningsbud på Svensk Hemleverans, som bland annat delar ut UNT.
Häromveckan tvingades han säga upp sig, trots att han gillar sitt jobb. Som tidningsbud är det nämligen nästintill omöjligt att komma upp till en månadslön på minst 27 360 kronor, som från 1 november krävs för att få arbetstillstånd. I dag är lönekravet knappt hälften: 13 000 kronor.
Av Svensk Hemleverans cirka 180 tidningsbud befinner sig 47 i samma situation som Hasibur Rahman Khan. På mycket kort tid riskerar företaget alltså att tappa drygt var fjärde medarbetare. Detta i ett läge när det redan tidigare varit svårt att rekrytera tillräckligt med folk.
– Vi har jättemånga duktiga anställda som kommer att tvingas sluta eftersom vi inte kan erbjuda dem heltidstjänster. Och det är klart att det här sätter oss i stora svårigheter, säger David Ahlmark, platschef på Svensk Hemleverans.
Kommer ni att få svårt att dela ut tidningen?
– Ja, det är en överhängande risk för det. Nu hoppas vi verkligen att vi får in folk, vi har tagit in extra personal som bara jobbar med rekrytering.
Hur beroende är ni av utländsk arbetskraft?
– Många hos oss har utländsk härkomst. Det är svårt att hitta arbetskraft överhuvudtaget: det är nattarbete och inga heltidsanställningar.
Finns det andra sätt att lösa situationen?
– Vi tittar på en del mer långsiktiga lösningar. Till exempel om vi kan lämna tidningarna i postboxar i stället för att springa i trappor, så att ett tidningsbud orkar jobba fler timmar och att passen därmed blir mer attraktiva.
Enligt statistik som tidningen Arbetet tagit fram når cirka 15 000 personer med arbetstillstånd inte upp till det nya kravet. Några av de yrken som påverkas mest finns inom skogs- och lantbruk, restauranger och städ. Eftersom försörjningskravet är detsamma oavsett om personen har en heltids- eller deltidstjänst påverkas tidningsutdelning hårt: där finns i princip inga heltidstjänster.
Hasibur Rahman Khans många försök att få ett nytt jobb i Uppsala har misslyckats. I stället siktar han nu på Stockholm eller Växjö, där han fått indikationer om att han kan få jobb som kock till en tillräckligt hög lön.
– Det känns jättetrist. Jag älskar Uppsala och håller på att avsluta mina studier här. Men om jag inte får ett jobb slängs jag ut ur landet eftersom jag inte längre har uppehållstillstånd för studier.
Regeringens syfte med den nya lagen är att motverka konkurrens med låga löner samt att se till att de som kommer hit kan försörja sig själva. Man vill också att de enklare jobben i första hand ska gå till arbetslösa svenskar. Hasibur Rahman Khan tycker inte att argumentationen håller.
– Svenskar vill inte ha de här jobben, det är därför de anställt mig. Jag begår inga brott eller andra dåliga saker i Sverige. Jag studerar, jobbar och betalar skatt.
Hasibur Rahman Khan känner flera andra i Uppsala som nu desperat söker nya jobb.
– Flera av dem har barn, och nu riskerar hela familjen att utvisas. Jag är väldigt tacksam över de möjligheter jag fått i Sverige, men den nya lagen känns inhuman. Risken är att fler går under jorden och blir utnyttjade på den svarta arbetsmarknaden.