– Det rör sig om en av de största kartläggningarna i världen, sade Roger Andersson, konsulent vid Artdatabanken, till UNT i samband med starten av Artprojektet 2002.
När den första volymen av Nationalnyckeln kom ut 2005 gjorde den succé. Den första tryckningen såldes slut och en ytterligare upplaga fick tryckas upp. Boken, som handlade om fjärilar, nominerades också till Augustpriset.
Därefter kom kritik mot att projektet var allt för storvulet. Utgivningen av böcker gick heller inte i den takt man planerat från början. På 20 år skulle 100 böcker ges ut. Men efter halva tiden hade man inte hunnit med mer än elva volymer. Antalet prenumeranter var också för få för att man skulle få ekonomi i utgivningen. Framför allt var det inte tillräckligt många skolor och bibliotek som köpt böckerna.
Det kom också kritik mot arbetsmiljön i projektet och mot de storvulna planerna.
– Det här är ett enastående projekt. Men budgeten är för liten och organisationen har varit underdimensionerad, sade en anställd till UNT 2008.
Eftersom oväntat många nya arter upptäcktes inom projektet gjorde det också att man tidigt kom fram till att de planerade 100 böckerna inte skulle räcka till för att täcka in alla arterna och en intern översyn gjordes där man började arbeta fram en reviderad utgivningsplan.
Den förra regeringen stämde in i kritiken efter en granskning som genomfördes av landsbygdsdepartementet. Det slutade med att man 2013 skar ner de årliga anslagen till Artprojektet med 10 miljoner kronor och bokutgivningen stoppades.