Ris och ros från företagare

Den nya lagen som ska förhindra svartarbete verkar inte vara så välkänd. Åtminstone inte bland de företagare UNT talat med.

Frisören Ann-Katrin Kleinau övervakar när eleven Therse Entersten klipper Sara Magnusson.

Frisören Ann-Katrin Kleinau övervakar när eleven Therse Entersten klipper Sara Magnusson.

Foto: David Magnusson

Uppsala2006-10-01 00:00
På Ekocaféet på Drottninggatan är det lugnt och stilla under fredagseftermiddagen. Personalen gör några kaffebeställningar och diskar efter lunchrusningen. Men att de anställda från och med nästa år ska skrivas in i en loggbok har inte ägaren Klaus Pontvik hört talas om. Han tror att myndigheterna angriper problemet med svart­arbete på fel sätt.
— Varför uppstår problemet? Det är det som är det intressanta. Här känns det som att man fokuserar på symtomen i stället för på sjukdomen, säger Klaus Pontvik.

Ännu mer pappersarbete
Som småföretagare känner han att det är tillräckligt med pappersarbete redan i dag och att en till lag bara gör saken värre.
— Det finns så många lagar och regler för oss som håller på med mat. Det här känns som att det bara blir mer byråkrati.
Han får medhåll av Yones Nana­vazadeh, krögare på restaurangerna Panini och Rififi i centrala Uppsala.
— Jag visste inte om den här lagen men jag har fullt upp med alla papper redan. Det har bara blivit mer och mer.
Yones Nanavazadeh kan ändå tänka sig att lagen kommer att fungera. Men då måste kontrollerna gå schyst till menar han.
— Det måste vara företagarvänligt. De får inte bara trampa in här som någon polis. Men om de i förväg diskuterar med oss vad som behövs då är det helt okej att de sedan slår till mot dem som inte följer reglerna.

Steg i rätt riktning
Inne på Hårjouren vid Fyrisån håller eleven Therese Entersten på att klippa en kund. Företaget ägs av Ann-Katrin Kleinau. Hon har inga anställda utan hyr ut stolar till frisörer som fungerar som egen företagare. Hon blir glad när hon
hör talas om de nya reglerna som börjar gälla nästa år.
— Det låter jättebra. Om det underlättar att få bort svartarbete så är det ett steg i rätt riktning.
Men själv säger hon sig inte hört talas om svartarbete i frisörbranschen.
— Jag har jobbat i det här yrket i 20 år och aldrig stött på det faktiskt. Det är nog mer i restaurangbranschen, där är det lättare att gå in och jobba några månader och sedan försvinna. I den här branschen kan vi inte ta in vem som helst och sätta en sax i handen på dem. Det skulle förstöra vårt rykte, säger Ann-Katrin Kleinau.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om