Ringborg ska utreda kårobligatoriet

Ett förslag om hur kårobligatoriet ska avskaffas kan dröja till januari 2008. Det säger Erland Ringborg som av regeringen har utsetts till att utreda frågan.

Uppsala2007-04-04 18:42
Erland Ringborg kallas för ensamutredare, men ensam om att utreda kårobligatoriet hoppas han inte bli:
- Det första blir att jag måste skaffa mig ett sekretariat. Vi måste uppdatera oss på vad kårerna och nationerna har för situation i dag. Det är ju femton år sedan den förra utredningen.

Kårobligatoriet handlar om att alla studerande vid universitet och högskolor måste tillhöra en studentkår. Det obligatoriska medlemskapet har länge ifrågasatts men ett skäl att behålla systemet har varit att kårer och nationer i dag är skattebefriade. Den förmånen gäller tack vare att studentsammanslutningarna är obligatoriska.
Erland Ringborg, som har ett förflutet som ordförande för Sveriges förenade studentkårer och 30 års tjänstgöring i olika befattningar inom utbildningsområdet bakom sig, säger att det första halvåret kommer att gå till att samla in uppgifter. Till hösten kommer han att resa runt till universitetsstäderna och prata med såväl kårer som universitetsledningar. I januari 2008 ska han presentera sitt betänkande.
- Jag tror att de stora problemen med ett avskaffande kommer att ligga i Uppsala och Lund. Där har man ju speciella problem genom förekomsten av nationer.

UNT: Går det att behålla skattefriheten vid ett avskaffande av kårobligatoriet?
- Jag vet inte. Jag har aldrig sysslat med skattefrågor. Jag måste skaffa mig en expert på det området.

UNT: Kan utredningen leda fram till något annat än ett förslag på att avskaffa kårobligatoriet?
- Nej, det måste innehålla ett sådant förslag. Det står i direktivet. Men det kan uppstå svårigheter i att avveckla snabbt. Vi har inte heller diskuterat om det finns någon smärtgräns för kostnaderna att avveckla.

UNT: Har du själv någon relation till Uppsala universitet?
- Inte mer än att jag gästat vid enstaka tillfällen. Jag kommer nog till Uppsala under våren för en första inventering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!