Livsmedelsverket har satt en gräns för då åtgärder för rening av dricksvatten (alltså inte grundvatten) från PFOS plus ytterligare sex PFAA-substanser ska sättas in. Den gränsen går vid 90 nanogram per liter dricksvatten.
Enligt Sven Ahlgren, planeringschef vid Uppsala Vatten, har det föreslagna riktvärdet för grundvatten ingen direkt påverkan på hanteringen av vatten i Uppsalas dricksvattenbrunnar:
– Riktvärdet gäller grundvatten, och enbart PFOS. Livsmedelsverkets gräns för dricksvatten på 90 nanogram per liter vatten inkluderar ytterligare sex ämnen. Det går inte att jämföra talen rakt av eftersom samtliga ämnen räknas in med delmängder även om det inte förekommer alls i vårt vatten, säger Sven Ahlgren.
SGI har haft regeringens uppdrag att ta fram förslag på riktvärden för den perfluorerade alkylsubstansen PFOS i grundvatten och mark. Tidigare har inga sådana riktvärden funnits i Sverige.
Vid PFOS-förekomst i mark har Naturvårdsverket i vissa fall hänvisat till riktvärden satta i USA, där 6 milligram per kilo torrsubstans satts som gränsvärde.
Riktvärdet som SGI nu föreslår r riktvärden som är 2000 gånger lägre för känslig mark än den gräns som satts i USA och 300 gånger lägre för mindre känslig mark. SGI har då räknat in såväl hälso- som miljöaspekter när riktvärdena satts.
– Anledningen till varför värdet i USA är så mycket högre, är sannolikt att man där bara räknat med hälsoaspekter, och inte miljöaspekterna, säger Michael Pettersson, miljökemist på SGI.
På Naturvårdsverket poängterar Örjan Magnusson, handläggare i frågor som rör förorenade områden, att ett riktvärde ger en vägledning vid bedömning av om åtgärder behövs, men att det inte är det samma som ett gränsvärde:
– När det gäller PFOS är det också ett ämne som rör sig i mark och grundvatten, och det gör det på flera sätt svårare att bedöma risker och hur sanering ska genomföras, säger Örjan Magnusson.
SGI:s utredning ger också en metodik för hur andra PFAA-föroreningar ska kunna riskbedömas i mark och grundvatten.
– Det finns ett stort behov av preliminära riktvärden för fler PFAA-föreningar, men det behövs större dataunderlag för att ta fram sådana, säger Michael Pettersson.