Riktlinjer saknas för badsäkerhet i Uppsala

Uppsala kommun saknar centrala riktlinjer för hur många personal som ska följa med vid skolbad. Det uppdagas efter en tragisk drunkningsolycka i Skåne.

Enligt Helena Hedman Skoglund (L) har skolor i Uppsala ofta simundervisning och bad i små grupper. Förutom skolans medföljande personal finns också badvakter på simanläggningarna.

Enligt Helena Hedman Skoglund (L) har skolor i Uppsala ofta simundervisning och bad i små grupper. Förutom skolans medföljande personal finns också badvakter på simanläggningarna.

Foto: Madeleine Andersson/ arkiv

Uppsala2020-08-23 09:00

En 6-årig pojke omkom på en idrottslektion i Falsterbo på tisdagen. Efter olyckan berättar TV4 att det saknas nationella riktlinjer för simsäkerhet i skolan. Mellan olika kommuner råder även stora skillnader i vilken personaltäthet som krävs vid bad med skolan. 

För Vellinge kommun, där olyckan inträffade, är riktlinjen två lärare per elevgrupp, enligt TV4. 

I Uppsala kommun saknas helt den här formen av riktlinjer. 

– Vi har inga centrala riktlinjer kring regler vid bad, det är rektor som har arbetsmiljöansvaret, säger Christina Stenhammar, tf verksamhetschef för grundskolan.

Enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap från 2012 om "Säkerhet vid bad och barngrupp" har många skolor som tumregel att minst en vuxen ska medfölja fem barn. För icke simkunniga gäller minst en vuxen per tre barn. 

– Vi har inte fattat några politiska beslut om hur många barn per vuxen det ska vara. Det är rektors ansvar att se till att ha tillräckligt många i personalen för att garantera säkerheten, säger Helena Hedman Skoglund (L) ordförande i Utbildningsnämnden.

Enligt Helena Hedman Skoglund har skolor i Uppsala ofta simundervisning och bad i små grupper. Förutom skolans medföljande personal finns också badvakter på simanläggningarna.

Hur kan Uppsala kommun garantera säkerheten vid bad när det inte finns någon riktlinje?
– Det är ju rektors ansvar att se till att det är säkert. Att det finns en politiskt satt riktlinje är ju i sig inte heller en garanti för att ingenting någonsin händer i något sammanhang. Man kan så klart överväga att ha ett politiskt beslut kring det, men jag har förtroende för att rektor ska vara kompetent nog att göra den här bedömning. 

I Uppsala kommun har barn i förskoleklass sedan 2018 fått gå på simskola på skoltid. Det hela är ett samarbete mellan skolorna och Fyrishov AB. Fyrishov håller i själva lektionerna och har max 15 elever per två simlärare i vattnet och två lärare vid bassängkanten. Vid drunkningsolyckan i Falsterbo var det tre lärare på 40 barn. 

– Jag har också läst om det här oerhört tragiska fallet i en annan kommun. Men det var ingen mindre grupp, vilket är vad vi jobbar med. Det är inte vad jag skulle bedöma som tillräcklig personaltäthet även om jag inte har hela bilden, säger Helena Hedman Skoglund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!