Det är svårt att missa Boulens dag i Björklinge. För den karga tisdagsförmiddagen till trots hade 156 lag och närmare 500 spelare anslutit till tävlingen som arrangeras av SPF Björken. Från stora vägen ser det kaosartat ut på grusplanen vid Björkvallens IP – men faktum är att det är under full kontroll.
– Ja det ligger en hel del planering bakom det här. Vi har 80 banor till vårt förfogande och det gäller att hålla koll på vilka som ska spela och var de ska spela, säger tävlingsledaren K-G Johansson.
Han menar att det brukar vara ett stort intresse för Boulens dag – men att det verkar öka varje år.
– Det är riktigt kul, det är en sådan härlig stämning här och vi har lag från många olika platser. I år har vi exempelvis med ett lag från Åland, säger K-G Johansson.
Han blickar ut över grusplanen, greppar micken och slår på strömbrytaren.
– Nu måste jag meddela tiden, säger han.
Det är viktigt att följa tidsschemat. Och människohopen sprids ut till planens utkanter, till brassestolar och kaffetermosar. Vid ena långsidan träffar UNT spelare från Vaksala SPF som verkar vara på hugget.
– Spelmässigt har det inte gått så bra idag, men det spelar inte så stor roll. Det är så kul att vara här och träffa alla människor, säger Eivor Nilsson och får medhåll av Stig Enlund, Britt-Inger Tapper, Sune Eklund och Olle Backlöf.
– Det är ju Boulens dag! Säger Stig Enlund
Totalt spelar varje lag fem matcher under dagen. Lagen som vinner avancerar i bansystemet och på banorna ett till åtta spelar de som lyckats bäst under dagen. På dessa banor spelas även länsfinalerna där de bästa lagen från hela Uppland gör upp. Segrare i både Boulens dag och länsfinalerna utses alltså under tisdagseftermiddagen.
Vid grusplanens kortsida träffar UNT Krister Forslund från Uppsala som själv är boulespelare men som valt att inte ställa upp i årets upplaga av Boulens dag – i dag är han åskådare.
– Det en otroligt rolig sport eftersom att den är så social. Alla är vänner och man har kul när man spelar. Och du, kolla in banorna med de lägsta siffrorna – där får du se riktigt bra boule. De är väldigt skickliga, säger han.
Krävs det mycket träning för att bli bra på boule?
– Jo visst är det så, många här tränar nog tre till fyra gånger i veckan. Det krävs ett bra bollsinne. Men det bästa är att alla kan vara med. Du kan ju exempelvis sitta i rullstol och kasta – dessutom spelar män och kvinnor i samma klass, säger han.
Och plötsligt tittar solen fram mellan molnen och värmer frusna händer.
– Nu ska jag gå bort till bana ett, säger Krister Forslund.