Videon är inte längre tillgänglig
Fördelen med protonstrålar jämfört med traditionell strålbehandling är att frisk vävnad inte skadas på samma sätt. Strålarna kan styras på djupet och anpassas till behandlingsområdet. Särskilt unga patienter med ett långt liv framför sig löper risk att en dag drabbas av cancer på grund av behandling som en gång botade dem. Med protonstrålning kan det undvikas.
– Barnen är våra viktigaste patienter, säger Håkan Nyström, som är verksamhetschef för Skandionkliniken.
LÄS MER: Häng med UNT in på insidan
LÄS MER: "Det här är inget väntrum, det är ett entrétorg"
Många av de som kommer att behandlas i de kulörta behandlingsrummen på von Kraemers Allé är just barn. 80 av landets 120 barncancerpatienter per år ska få vård här.
– Alla barn som bedöms ha nytta av den här behandlingen kommer att tas emot, säger Thomas Björk Eriksson som har titeln medicinskt ledningsansvarig.
Det betyder att många små barn får tillbringa lång tid på kliniken, ofta långt från hemma.
– Det är därför vi inte har utformat den som ett traditionellt sjukhus. Färgerna ger en inkörsport till samtal mellan patient och personal som inte handlar om sjukdomen, säger Thomas Björk Eriksson.
Innan vi går in till ett av behandlingsrummen passerar vi uppvaket. De är till för de allra minsta patienterna, som måste sövas för att ligga helt stilla när deras tumörer strålas. För dem som bestrålas i vaket tillstånd används skräddarsydda masker för att hålla huvudet på plats.
– Som ni ser har vi har byggt ett lekrum här för barnen och deras anhöriga, säger Olof Mattsson, som är förbundsdirektör.
Det är samma stuk som resten av kliniken – långt från vita sjukhusmiljöer och lysrör. Lite som ett lyxigare kuddrum på Ikea.
– Men vi väntar fortfarande på glassfrysen, säger han med ett skratt.
Behandling med protonstrålning har faktiskt pågått i Uppsala sedan 1957. Mycket har hänt sedan dess. Inte bara vad det gäller strålning – den moderna datortomografin är en stor hjälp.
– För varje patient har vi en precis plan för hur de ska strålas med oss in i behandlingsrummet, säger Olof Mattsson.
– Vi kan stråla med en millimeters marginal, säger Håkan Nyström.
Tomas Björk Eriksson lyfter fram att det är samarbete, inte konkurrens, mellan landets universitetssjukhus som lett till att patienter just nu behandlas med teknik som hör till den mest avancerade på planeten i Uppsala.
– Det gör oss unika i världen, säger han.
Och hur är det för er personligen att vara i gång?
– Det känns så klart fantastiskt att vi äntligen har tagit emot våra första patienter, säger Håkan Nyström och ler.