Rikskvinnocentrum utvidgar i höst

Med en växande personalstyrka och i nya toppmoderna lokaler möter Nationellt centrum för kvinnofrid hösten. Bakgrunden är nya uppdrag från regeringen i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Gun Heimer och Åsa Witkowski i nya Rikskvinnocentrum på Ackis.

Gun Heimer och Åsa Witkowski i nya Rikskvinnocentrum på Ackis.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-08-22 00:00
- Nollvisionen, att sprida så mycket kunskap till samhället att attityderna ändras och mäns våld mot kvinnor helt upphör, det är vårt mål, säger professor Gun Heimer, överläkare och föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, i Uppsala, tidigare Rikskvinnocentrum.
NCK:s två våningar i ett av de äldsta husen på sjukhusområdet vid Akadmiska är just nu en byggarbetsplats. Redan i somras skulle ombyggnationen och flytten vara avklarad, men byggföretaget Mauritz byggs konkurs kom emellan och nu är det första september som gäller som deadline för bygget. Personalen har dock redan flyttat in.
- I det väldigt nära perspektivet handlar våra mål därför mest om att komma i gång och arbeta, säger Gun Heimer.

Bakom hängande kablar, stegar, plast och byggutrustning kan man ana den toppmoderna utbildningsanläggning som håller på att ta form. Just utbildning, ofta på distans, och kunskap är redan nyckelord i NCK:s verksamhet. Här ges universitetskurser för läkare, jurister, barnmorskor, med flera, och här ges långa och korta kurser för personal inom socialtjänst, polis och andra yrkesgrupper som konfronteras med mäns våld mot kvinnor. Nu, i de nya lokalerna och med de nya uppdrag som regeringen gett NCK, kommer utbildning att bli en än centralare del av verksamheten.
- Det är ett av våra viktigaste uppdrag, att utbilda och informera, men inom det uppdraget har vi stor frihet att utforma vår verksamhet själva, säger Gun Heimer.

NCK expanderar nu kraftfullt och går från att vara cirka 40 till 50 medarbetare. Bakgrunden är de ny uppdrag från regeringen som centrumet ska klara. Ett uppdrag är att se till att den handbok som NCK tagit fram och som beskriver exakt hur hälso- och sjukvården ska agera när de möter personer som utsatts för sexualbrott, nu verkligen sprids och börjar användas. Ett annat nytt uppdrag är att få i gång arbetet med att inom vården alltid fråga om patienten är utsatt får våld - något som redan sker inom primärvården i Uppsala län. Det sista nya uppdraget är ett belysa hedersrelaterat våld och våld i samkönade relationer.
- Att vara i en sådan här expansiv verksamhet, som samtidigt är ett pionjärarbete är jättespännande. Samtidigt får vi akta oss för att få växtvärk, säger Gun Heimer.
För den klinik för våldsutsatta kvinnor som NCK också omfattar kommer de nya lokalerna innebära förbättringar för patienterna.
- Kvinnofridsmottagningen blir nu mer en egen enhet, med egen ingång. Det gör att våra patienter är mer anonyma och inte behöver riskera att stöta ihop med studenter eller studiebesökare när de tagit sig hit, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för kliniken.



FAKTA
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, finns vid Uppsala universitet. Det har till uppgift att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, samt ta fram metoder för hur våldsutsatta kvinnor tas om hand.
NCK har en patientmottagning på Akademiska sjukhuset där kvinnor som utsatts för våld får vård och stöd. Dit hör också Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon för kvinnor som hotats eller misshandlats. I år beräknas över 40 000 samtalet till linjen.
NCK bildades 2006 på regeringens uppdrag som ett nationellt kunskapscentrum utifrån dåvarande Rikskvinnocentrum som funnits i Uppsala sedan 1994.
Den som vill komma i kontakt med kvinnofridslinjen ska ringa 020-50 50 50.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!