Rikskvinnocentrum blir större

Rikskvinnocentrum i Uppsala kan om drygt ett år bli ett nationell centrum för våld mot kvinnor, betydligt större än den nuvarande kliniken. Det föreslås i den utredning om det nya nationella centret som presenterades i dag på förmiddagen. Förslaget innebär en avsevärd expansion av dagens verksamhet.

Uppsala2004-12-09 12:05
Det nya nationella centrumet bedöms kosta 25 miljoner kronor per år, och det motsvarar 27 tjänster på heltid. Staten ska vara huvudman, men den kliniska verksamheten ska fortsättningsvis drivas på uppdrag av landstinget i Uppsala län.
Centrumets övergripande mål ska vara att motverka våld mot kvinnor och verka för att våldutsatta kvinnor får ett adekvat bemötande och stöd, skriver utredaren Ingegerd Sahlström.

Fyra ansvarsområden
Det nya centrumet föreslås få fyra ansvarsområden:
Klinisk verksamhet, utbildningsverksamhet, forskning och information.
Det ska utveckla metoder för att ta hand om och behandla kvinnor som söker vård. Det förutsätter en fortsatt klinisk verksamhet.
Högskoleverket har föreslagit att Rikskvinnocentrum ska få i uppdrag att se över behovet av lärare i universitetsutbildningar i frågor om mäns våld mot kvinnor. Ingegerd Sahlström anser att ett ombildat Rikskvinnocentrum har goda möjligheter att uppfylla detta förslag.
Det nationella centrumet ska kunna erbjuda yrkesspecifika utbildningar, fortbildningar för olika yrkesgrupper, en tvärvetenskaplig högskolekurs och utbildning för lärare inom olika utbildningar.
Enligt regeringens direktiv ska ett nationellt centrum inte ägna sig åt egen forskning. Men utredaren tycker det är rimligt att centrumet får idka forskning på det egna patientmaterialet inom den egna verksamheten.
Ett nationellt centrum ska fungera som en rådgivande instans och kunskapsbank för samverkan på lokal, regional och nationell nivå.

Ska informera
Det nya centrumet föreslås också få i uppdrag att sprida kunskap genom informationsinsatser till olika målgrupper. Centrumet ska bevaka media, delta i den allmänna debatten och erbjuda sakkunnig utbildning.
Rikskvinnocentrum har i dag en jourtelefon öppen dygnet runt, vilken främst utnyttjas av hjälpsökande i Uppsala län. Utredaren föreslår att det nya centrumet ska få en nationell kristelefon där alla kvinnor och deras närstående kan få råd och hjälp.
Det nuvarande Rikskvinnocentrum är sedan 2001 en egen fristående klinik vid Akademiska sjukhuset. Verksamheten betalas av landstinget, staten och Uppsala universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!