"Riksfärdjänst borde vara självklart"

- Det borde vara självklart att kommunen betalar för Ulf Linds riksfärdtjänst.Det säger Lars Holmquist om Uppsala kommuns beslut att neka strokedrabbade småbarnspappan Ulf Linds riksfärdtjänst till en kurs för afasiskadade.

Fyra timmars tal- och skrivträning varje dag under tre terminer gav resultat. I dag får Lars Holmquist fram orden igen.

Fyra timmars tal- och skrivträning varje dag under tre terminer gav resultat. I dag får Lars Holmquist fram orden igen.

Foto: Hans E ERicson

Uppsala2009-07-27 18:06
Lars Holmquist fick själv en stroke 1998 och tappade tal- och skrivförmågan. Han kunde inte få fram ett ord, men förstod allt som andra sa. Den logopedhjälp som han fick ett par gånger i veckan gav inga resultat. Först när han började på Alma folkhögskola år 2000 och gjorde övningar flera timmar per dag började han märka en förbättring.
- Afasi är väldigt svårt och många vet inte vad det handlar om. Men vem ska kunna berätta om det om inte vi kan? undrar Lars Holmquist.

Varje år drabbas cirka 12 000 personer i Sverige av afasi, varav en tredjedel är i yrkesverksam ålder. En person med afasi kan ha svårigheter med att förstå, tala, läsa och skriva i varierande grad. Med hjälp av träning kan afatiker öva upp sin tal- och skrivförmåga, men utan den är det svårt att göra framsteg.
Lilian Larsson, kassör i Afasiföreningen i Uppsala, är en av de många läsare som har hört av sig efter artikeln om Ulf Lind som publicerades i UNT på söndagen. Hennes man fick en stroke för sju år sedan och drabbades då av grav afasi.
- Beslutet om att neka Ulf Lind riksfärdtjänst verkar grunda sig i att man inte riktigt förstår vad afasi är för något, säger hon.

Till skillnad från Ulf Lind beviljades Lilian Larssons man riksfärdtjänst till Alma folkhögskola och han gick där mellan 2006 och 2007. Fram till för ett par år sedan var kommunen nämligen generösare med att ge färdtjänst och riksfärdtjänst än i dag, säger Gudrun Appelberg, sektionschef på färdtjänst i Uppsala.
- I dag fattar vi beslut som håller sig inom lagens ramar, säger hon.

Den träning som ges för afasiskadade i Uppsala kommun är inte tillräcklig, tycker Lilian Larsson. Utan kursen på Alma högskola hade hennes man hade backat i självförtroende. I dag vågar han försöka göra sig förstådd.
- Kursen för afasiskadade på Alma högskola handlar inte om utbildning, utan om rehabilitering. Den är viktig för att afatiker ska våga komma ut, träffa andra afatiker och för att stärka deras självförtroende. Risken är annars stor att man isolerar sig, säger Lilian Larsson.

Liv Hahne (M), vice ordförande i gatu- och trafiknämnden, säger att beslutet om riksfärdtjänst för Ulf Lind har varit svårt och att det handlar om ett gränsfall. Beslutet kommer nu att prövas av länsrätten.

FAKTA
År 2004 startades en utredning om hur färdtjänsten skulle bedrivas i Uppsala kommun. En av frågorna som skulle besvaras var varför färdtjänsten i Uppsala kostade kommunen så mycket mer jämfört med andra kommuner i Sverige, trots att andelen funktionshindrade inte var högre. År 2006 beslutade kommunen att samordna färdtjänst och anta tydligare regler för den. Därefter har antalet resor med färdtjänst minskat betydligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om