Riksdagsledamöter tvekar angående FRA-lag

På onsdagen röstar riksdagen om den nya lag som ska tillåta avlyssning av telefon- och e-posttrafik. Men ett par borgerliga riksdagsledamöter, bland annat från Uppsala län, tvekar in i det sista. Cecilia Wikström (fp) ville på måndagen inte berätta hur hon kommer att rösta.

Fr v: Cecilia Wikström (fp), Mikael Oscarsson (kd), Solveig Zander (c), Per Bill (m) och Ulrika Karlsson (m).

Fr v: Cecilia Wikström (fp), Mikael Oscarsson (kd), Solveig Zander (c), Per Bill (m) och Ulrika Karlsson (m).

Foto:

Uppsala2008-06-16 17:38
Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet kommer att rösta nej till förändringen. Det betyder att det räcker med att fyra borgerliga riksdagsledamöter röstar emot för att stoppa förslaget. Kritikerna har varit högljudda och i ett pressmeddelande på måndagen uppmanade Liberala ungdomsförbundet (LUF) Uppsala län den riksdagsledamoten Cecilia Wikström att rösta nej. Om hon inte gör det kommer LUF Uppsala "inte stödja Wikström om hon väljer att ställa upp till nästa riksdagsval".
UNT har ringt runt till länets riksdagsledamöter och frågat hur de kommer att rösta på onsdag.

Ulrika Karlsson (m):
- Jag är utkvittad av andra orsaker och kommer inte att delta i omröstningen. Men jag tillhör kritikerna och har drivit på rätt mycket internt för att få till stånd förändringar av förslaget.
Hur skulle du ha röstat om du hade deltagit?
- Jag vet inte. Jag har bestämt mig för att jag inte skulle ha röstat nej så det hade nog blivit ja eller också hade jag avstått eftersom jag är så tveksam. Jag förstår verkligen dem som har enorma samvetskval just nu. Det är helt klart att det finns ett behov av sådan här lagstiftning, samtidigt vill jag inte att man bygger ett system som kan missbrukas.

Cecilia Wikström (fp):
- I dag ger jag inga kommentarer till hur jag kommer att rösta men jag sliter med frågan.
Betyder det att du inte har bestämt dig?
- Jag har bestämt mig för hur jag kommer att rösta men jag tänker inte säga det till dig eller någon av de andra tidningar som ringt och frågat. Integritetsaspekten är alltid oerhört viktig för en folkpartistisk riksdagsledamot.

Per Bill (m):
- Jag röstar ja och det gjorde jag även förra gången frågan var uppe. Men då var jag väldigt tveksam. Det blir hela tiden en avvägning mellan å ena sidan vikten av att bevara det fria samhället mot terrorism och å andra sidan den personliga integriteten.

Mikael Oscarsson (kd):
- Jag är tveksam. Å ena sidan är det här en förbättring mot det tidigare förslaget, å andra sidan finns det en del frågetecken kvar. Jag kommer att begära mer information på vårt gruppmöte i morgon för att kunna motivera ett beslut att rösta ja inför mina väljare.

Solveig Zander (c):
- Jag tänker rösta för. Avlyssning förekommer redan i dag utan att det är reglerat. Det är bra att vi får en tydlig lag så vi har något att förhålla oss till och det finns olika kontrollstationer i förslaget.

Lennart Hedquist (m) och Mats Berglind (s) har inte gått att nå för en kommentar. Helena Leander (mp) säger att hon kommer att trycka hårt på nejknappen. Det gäller även Jacob Johnson (v) som menar att förslaget är ett steg mot övervakningssamhället och ett hot mot den personliga integriteten. Både vänstern och miljöpartiet är tveksamma till om den här formen av signalspaning över huvud taget fyller någon funktion. Socialdemokraterna med riksdagsledamöterna Tone Tingsgård, Agneta Gille och Thomas Östros bland annat, har markerat att man anser att lagstiftningen behövs men att skyddet för den personliga integriteten är för dåligt i nuvarande förslag.
BAKGRUND
Försvarets radioanstalt (FRA) som trots namnet är en civil myndighet har hittills bara fått avlyssna radiotrafik. Om lagförändrningen genomförs kommer man också att spana i kabeltrafiken i e-post och telefonsamtal till och från utlandet. Syftet är att upptäcka "yttre hot" bland annat från terrorister.
Vilken kommunikation som granskas väljs ut med hjälp av ett automatiserat system med vissa sökbegrepp där "betydelsebärande ord" spelar en roll men även andra kriterier används.
Enligt FRA handlar den förändring som nu kan komma att införas från första januari 2009 mest om en anpassning till ny teknik. Kommunikation som tidigare skett via radio eller satellit har övergått till att ske genom kabel.
Avlyssningen får bara avse utrikesförhållanden. Men kritikerna menar att det i dag är mycket svårt att skilja på kommunikation över gränserna och inom Sverige. Och kritiken har varit omfattande bland annat från partiernas ungdomsorganisationer, advokatsamfundet och Säpo. Men även från exempelvis Journalistförbundet som menar att källor kan komma att röjas och meddelarfriheten hotas.
För ett år sedan lades ett liknande förslag men då bordlades frågan. Efter hand har vissa justeringar av det ursprungliga förslaget gjorts. Bland annat ska efterhandsgranskning av avlyssning och sökord ske av oberoende jurister. Ett integritetsskyddsråd ska också ha fortlöpande insyn i verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!