Ridskolan på Slavsta hotad
Lördagens riduppvisning på Slavsta gård där 70 barn går i ridskola kanske blir den allra sista. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nämligen beslutat att inte tillåta hästhållning. Gården ligger för nära det nybyggda Slavstaområdet. Men gården har grannskapets stora stöd.
hästen Esposito med Gabriella Eriksson-Lindberg. Foto: Rolf Hamilton
Foto:
På grusplanen hålls riduppvisningar i flödande sol för publik. Intill uppvisningsplatsen kommer en droska med häst som körs av just Kristina Dahlborn.
- Här finns 16 hästar och vi har verksamhet fem dagar i veckan för uppåt 70 barn. Vi fungerar som en filial till Årsta 4H-gård berättar Kristina Dahlborn, som har ridskolan som sin hobby, till vardags är hon professor på lantbruksuniversitetet.
Inga kurser är planerade till i höst. Orsaken är miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut att avslå hennes tillståndsansökan för 16 hästar. Risken för olägenheter för grannarna är för stor, står det i beslutet. Kristina Dahlborn har överklagat beslutet till länsstyrelsen, där ärendet ligger nu.
- Ny forskning, bland annat från Uppsala, visar att den luftburna allergenspridningen inte når längre än 50 meter. De luftburna allergenerna är heller inte de farliga, utan de man får vid direkt kontakt. Reglerna borde anpassas efter verkligheten, säger Kristina Dahlborn.
Närområdet har slutit upp stort bakom henne och hästarna. IT-gymnasiet som ligger 250 meter från gården har i brev till nämnden skrivit att man inte upplever några olägenheter och att personal och elever i stället "lovordat närheten till hagen". 500 personer har skrivit på en namnlista och av grannarna i de 25 hus som ligger inom 200 meter har de 80 procent man fått tag på varit positiva, uppger Kristina Dahlborn. Inger Lundberg är granne och söker upp Kristina Dahlborn för att uttala sitt stöd just när UNT är på besök.
- Jag flyttade hit just för att hästarna finns här och för att det är så mysig idyll. Vi upplever inga som helst problem med flugor, lukt eller så, säger hon och tillägger att det är bra för ungdomarna att ha något att göra så nära där de bor.
- Så att de inte bara ränner på stan.
Vid ett staket står Selma Droschke, 10 år, med hjälm på huvudet och en väska med hästar på i handen.
- Det är så roligt att hålla på med hästarna, de är som husdjur, säger hon, som tycker att hästarna ska få vara kvar.
- Stallet låg ju här först. Kommunen för skylla sig själv som byggt här, säger hon bestämt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!