Ridande polis nyhet på valborg

Ridande polis är ett av flera nya inslag i årets valborgsfirande i Uppsala. I år kommer det även att finnas läkare och sjuksköterska i vimlet.

Engla Bertolino-Wass, Engla Bertolino, evenemangslots och valborgskoordinator på Uppsala kommun.

Engla Bertolino-Wass, Engla Bertolino, evenemangslots och valborgskoordinator på Uppsala kommun.

Foto: Fredrik Johansson / reportagebild.se

Uppsala2013-04-18 11:01

Så mycket folk som på valborg är det aldrig annars i Uppsala. 100 000 gäster beräknas strömma in till staden och öka folkmängden med 50 procent. Med en sådan trängsel i centrum gäller det för polisen att upprätthålla ordningen och förebygga brott. Ett nytt inslag under årets valborg är fem ridande poliser som ska patrullera staden.
– Vi tänkte prova ridande polis i år för att synas och se bättre. Det är mycket människor och trångt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Från hästryggen kan man överblicka stora områden och lättare identifiera platser som kräver insatser. Totalt är 100 poliser i tjänst i två skift under det aktuella dygnet, så detta är bara ett komplement, betonar Lisa Sannervik.
Ridande polis har förekommit vid kravaller, finns det inte risk för att de provocerar eller skrämmer?
– Vi hoppas inte det naturligtvis. Tvärtom hoppas vi att det ska vara kontaktskapande, säger Lisa Sannervik.

Engla Bertolino-Wass, Engla Bertolino, evenemangslots och valborgskoordinator på Uppsala kommun.Anstormningen i valborg ställer inte bara krav på ordning, utan även på infrastrukturen, något som kommunen lägger mycket krut på.
– Vi satsar på dricksvatten, toaletter och sjukvård, säger Engla Bertolino, evenemangslots och valborgskoordinator på Uppsala kommun.

Nytt för i år är att kommunen samarbetar med sjukvården. Akutmottagningen ska ha höjd beredskap och i centrum kommer en läkare och en sjuksköterska från primärvården att ambulera.
Som vanligt finns Röda Korset på plats vid forsränningen, men i år ska de även att ha ett sjukvårdstält med hjärtstartare i Slottsbacken på eftermiddagen. Och på kvällen kommer röda korsare att gå omkring där det är mest folk, i Stadsträdgården och city.

Under dagen är 150 valborgsvärdar i farten, lika många som antalet toaletter som ska placeras ut på strategiska platser. Åtta vattencisterner ställs ut också. Dricksvatten är viktigt, betonar Engla Bertolino.
– Tillgång till vatten är en trygghetsfråga. Det kan bli varmt och det är bra att varva alkoholintaget med vatten. Initiativet kan ses som en förlängning av Uppsala kommuns engagemang i kampanjen Varannan vatten, säger hon.
En nyhet i år är stora informationsskyltar på fem olika platser för att informera om var man hittar toaletterna, dricksvattnet och sjukvården. Där ska man också kunna se var exempelvis slottet är beläget – för alla tillresande är det ingen självklarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om