Revansch för de små boklådorna

De små oberoende boklådorna tar marknadsandelar från de stora bokhandelskedjorna, som också tappar försäljning till nätet. Trenden som började i USA är på väg till Sverige. Akademibokhandeln byter nu raskt fot och river upp sin ett år gamla strategi.

Uppsala2010-07-12 07:52

De internationella bokhandelskedjorna har det senaste året tappat marknadsandelar till den oberoende bokhandeln och till näthandeln. Ett tidens tecken från mars i år var när amerikanska Borders stod inför konkurs men räddades i sista minuten genom ett aktieägarlån på 700 miljoner dollar.
Förra året ökade de amerikanska oberoende boklådorna sin marknadsandel från cirka tio till drygt tolv procent. Utvecklingen är nu på väg till Sverige.
Sveriges största kedja, KF-ägda Akademibokhandeln lade förra året upp en ny radikal strategi. I stället för att ha destinationsbutiker har kedjan börjat placera butiker i köpcentrer. Konceptet byggde på mindre och fler butiker med mindre och enhetligt sortiment, precis som hos de amerikanska kedjorna. En centraliserad sortimentstyrning av butikerna infördes.

I Uppsala ledde den nya strategin till att Lunde-Q:s butikschef valde att lämna företaget.
”Det är otidsenligt att ha bred försäljning i butikerna”, sade dåvarande vd:n Ulf Lindstrand till UNT i samband med konflikten på Lunde-Q förra året.
Nu backar KF från strategin. Protesterna internt inom företaget var starka och efter flera års uppgång rasade plötsligt försäljningen med sex procent under 2009 från 1,5 miljarder till 1,4 miljarder kronor. Försäljningen inkluderar näthandeln på Bokus – i de fysiska boklådorna var det procentuella raset ännu större. I mars omorganiserades ledningsgruppen. Ulf Lindstrand fick i praktiken sparken som vd efter att ha suttit på posten i drygt ett år.

Från halvårsskiftet har KF en ny organisation för sina mediebolag. Norstedts Förlagsgrupp, Akademibokhandeln och Bokus ingår det nybildade KF Media AB, som även har ansvaret för försäljning av böcker via Coop. Maria Hamrefors som tillträdde som VD för KF Media den 1 juli har en annan vision för Akademibokhandeln.
– Jag vill inte uttala mig så kategoriskt att det är otidsenligt med brett sortiment i bokhandeln.  Stora butiker som till exempel Lunde-Q i Uppsala skall givetvis erbjuda ett brett sortiment. Samtidigt köper de flesta studenter sina böcker i nätbokhandeln i dag och då är det naturligt att bokhandelns utbud av kurslitteratur minskar, säger Maria Hamrefors.
– För mig är det personliga mötet med kunden i bokhandeln det allra viktigaste konkurrensmedlet. Bokhandelns främsta uppgift är att ge service och hjälpa kunderna och till exempel ge tips om böcker. Akademibokhandeln ska vara ledande i Sverige när det gäller service och kvalitet, säger Maria Hamrefors.

Den tidigare strategin har alltså reviderats, men frågan är om det är tillräckligt. Lasse Winkler, vd och chefredaktör på Svensk Bokhandel, är tveksam. Han anser att kedjorna själva försatt sig i den här situationen.
– Akademibokhandeln är på väg att göra samma resa som de amerikanska kedjorna. Det fungerande inte i USA och det kommer inte att fungera i Sverige. Utvecklingen öppnar för de oberoende bokhandlarna att ta marknadsandelar, säger Lasse Winkler.
Processen är långt från säker.
– För att en oberoende bokhandel ska fungera måste den hålla hög kvalitet och satsa på kundrelationer. Man kan inte konkurrera med de stora kedjorna om de stora titlarna. Man måste hitta ett annat sätt att jobba på. Det finns bra oberoende handlare i Sverige, men många behöver tänka om, säger Lasse Winkler.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om