Det har gått tre veckor sedan Returpappercentralen härjades av en brand som resulterade i att byggnaden totalförstördes.
När UNT träffade Magnus Alm då, framför resterna av den byggnad i vilken han arbetat sedan 1997 – "direkt från skolan" som han beskriver det själv – var han märkbart påverkad av stunden. Nu har lite tid förflutit och han framstår som samlad, även om branden ännu är ett öppet sår.
– Det är en märklig känsla, det är svårt att beskriva den. Det är ju skönt att ingen har blivit skadad, det är såklart nummer ett i det här. Sen är det tråkigt att allt brunnit upp. Men nu ligger fokus framåt, på att göra det så bra som möjligt.
Har det framkommit något mer om vad som orsakat startat branden?
– Det pågår fortfarande en utredning, men det är samtidigt svårt att utreda, för allt är ju uppbrunnet, det är ju totalförstört. Polisen sa att det är svårt att leta efter något när det inte finns något att leta efter. Men mest troligt är att det hänt något med en av maskinerna.
Vet du vad branden kommer kosta er?
– Nej, det är svårt att säga. Vi håller på med försäkringsbolaget och tar fram underlag på vad som fanns och hur det såg ut. Vi hade investerat ganska mycket i bolaget under föregående år: Ny maskinlinje, lagt om alla tak, byggt en solcellsanläggning. Så vi hade plöjt ner över tio miljoner bara förra året.
Kommer ni få igen det på försäkringen eller kommer det bli en förlust?
– Det är för tidigt att säga, säger han.
Han berättar att hanteringen av de praktiska problem som uppstått i samband med branden upptar en stor del av hans tid just nu.
Ska ni bygga upp det som det var?
– Det är väl inte spikat hundra än om det blir något provisoriskt eller om det blir något permanent. Men vi ska försöka ha igång det så fort som möjligt för att kunna ta emot material på platsen.
I nuläget ser man över en lösning med att sätta upp tält på den plats där Returpappercentralen stått, för att kunna återuppta verksamheten på plats provisoriskt. Men när det kommer till uppbyggnaden av Returpapperscentralen är det inte säkert att det blir på samma tomt, säger Magnus Alm.
– Vi söker brett. Om man får önska så är vi ju här i Boländerna, men vi kollar på andra ytor också.
Magnus Alm säger att det viktiga för dem nu är att verksamheten flyter på, och att personalen har ett jobb att gå till.
– Administration och säljare och transportledare kom igång dagen efter branden, de sitter här på skrotcentralen.
Insamlingen har dock fortlöpt som vanligt från början, och materialet tas emot av branschkollegor i Rosersberg.
Känner du dig optimistisk inför framtiden?
– Jo men det måste man väl vara. Vi är allihopa rätt lösningsorienterade. Vi håller på att titta på olika lösningar med tält, baracker, hur olika lösningar kan se ut. Det är väl där vi är just nu.
Han berättar att personalen som arbetat på Returpappercentralen nu är i arbete igen, men att branden tagit hårt, många har jobbat där länge.
– Det är klart att folk är påverkade. Vi har samling varje morgon för att kolla läget och se så att alla är med på banan. Alla vill ju att det ska bli så bra som möjligt framåt. Vi har också erbjudit samtal via företagshälsan, om man behöver någon att prata med externt.