Retoriska färdigheter allt viktigare för företagare
Sedan 1993 har Agneta Wallin undervisat i retorik på företag och myndigheter för att få framför allt chefer att lära sig att uttrycka sig på ett bra sätt. Något som blir viktigare och viktigare inom företagsvärlden, något hon ser på den växande efterfrågan.
Agneta Wallin.
Foto: Hans E. Ericson
Så förklarar Agneta Wallin utvecklingen på retorikkonsultföretaget Demosthenes. Hennes bakgrund är en typiskt humanistisk med språk- och kulturstudier efter flytten till Uppsala från Sala 1976. Det hela slutade som lärare i engelska.
— Jag kommer in i retoriken från den anglosaxiska hållet. Min kollega Mikael Persson är jurist från början och undervisade på juridikum så han kom in från det hållet. Retoriken föddes ju i det juridiska rummet, säger Agneta Wallin.
Ändra beteende
Hon inspirerades av den engelskspråkiga skolans användning av retorik i utbildningen, till exempel debattävlingarna i den amerikanska skolorna och hon applicerade det på sina elever.
Hon och Mikael Persson känner varandra sedan tidigare och det var när båda två började få uppdrag utanför sina vanliga jobb som tanken på ett rent retorikföretag föddes. Och sedan 1993 utbildar de företag och myndigheter i retorikens konst. Till viss del handlar det om att lära människor att ändra sitt beteende när de ska göra en presentation och inte gömma sig bakom sina tekniska hjälpmedel.
— Din OH-bild eller Powerpoint-presentation ska vara ett stöd i presentationen, men det viktigaste är fortfarande du som talar, säger hon.
Hur utbildningen ser ut går inte riktigt att säga. Det kan vara allt från en timmes föreläsning till en kurs som sträcker sig över flera veckor. Det vanligaste är att tio till tolv personer från ett företag får en praktiskt inriktad tvådagarskurs.
— När de går därifrån ska de ha en metod för hur man lägger upp en bra retorisk struktur. Struktur och att vara väl förberedd är det absolut viktigaste, säger Agneta Wallin.
Framhåller Lottie Knutsson
De vanligaste kunderna är expanderande företag där företaget växer snabbare än informationsavdelningen. Där går Demosthenes in som ett stöd i hur man ska få ut information på ett bra sätt. Allt inom retorik handlar inte om talskrivning, men det är en viktig del och de fungerar också som konsulter för VD:ar som behöver hjälp med talskrivning och presentationer.
— Det har blivit så viktigt att kunna kommunicera och göra sig förstådd nu i och med globaliseringen. Viktigare än förut, säger hon.
Det gäller att veta hur man gör sig hörd för att inte försvinna i det allt starkare allmänna bruset. Men det är inte säkert att det är den tjusigaste och mest påkostade presentationen som syns och hörs mest. När Agneta Wallin ska nämna några svenskar som hon tycker har bra retorisk teknik kommer Lottie Knutsson snabbt på tal.
— Hon lyckades på kort tid etablera sig själv och samtidigt göra mycket bra PR för Fritidsresor. Det är skickligt.
Carl-Henrik Svanberg från Ericsson får också gott betyg som saklig och tydlig kommunikatör. Och en politiker som får tummen upp från Agneta Wallin är Fredrik Reinfeldt.
— Hela alliansen, och kanske främst Fredrik Reinfeldt har lyckats med något jättesvårt. De har gjort att många människor ser deras budskap som ett valbart alternativ, något de för några år sedan aldrig skulle ens funderat på. Det är mycket skickligt, säger hon.
Bara början
Eftersom många företag nu har sett fördelarna rent framgångsmässigt med att kunna kommunicera väl har också efterfrågan på Demosthenes tjänster ökat. Trots att det sedan de startade Demosthenes har kommit allt fler liknande företag i området känner Agneta Wallin och Mikael Persson att det snart blir lite för mycket. Allt fler projekt varav många som växer gör att de funderar på att anställa någon mer.
Konkurrensen har på senare år blivit ganska tuff, men genom att de var ett av de första företagen i branschen fick de snabbt ett kontaktnät som de nu har bra användning av. Om inte annat som PR när ryktet om dem går från mun till mun.
Att våga starta ett företag med ett humanistiskt ämne som grund är inte så vanligt. Arbetsmarknaden ser mörk ut för humanister men Agneta Wallin tror att humanistiska ämnen är en framtida stark marknad.
— Om bara fler skulle våga så skulle marknaden se behovet av det. Språk har ju varit viktigt länge men vi måste också lära oss mer om främmande kulturer nu än vi behövde för många år sedan. Dessutom finns en efterfrågan på till exempel pedagogik. Jag tror att det retoriska uppsvinget bara är början.
FAKTA
Demosthenes AB ägs av Agneta Wallin och Mikael Persson som just nu också är de enda som arbetar där. Företaget ligger i Uppsala.
Förutom konsultuppdrag har de också en liten förlagsverksamhet och en funktion som förmedlare av andra konsulter i angränsande ämnen.
Namnet kommer från den grekiske talaren Demosthenes som levde på 300-talet fKr. Han är berömd som en av de största talarna i historien, men han var inte någon naturbegåvning. Han var blyg och stammade, men efter trägen träning lyckades han bemästra retorikens konst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!