Resvärdar visar vägen vid Centralstationen

Tack vare det pågående bygget av resecentrum har Uppsala blivit pionjärort för Vägverkets satsning på resvärdar. Nio personer jobbar sedan två månader som resvärdar i området kring Centralstationen.

Uppsala2006-07-23 00:00
Där är det just nu extra svårframkomligt; nya gropar, nya vägar och nya hinder varje dag. Och det var just på grund av Resecentrumbygget som Vägverket valde Uppsala som pionjärort för resvärdarna, säger Peter Eklund, projektansvarig på UL.
- Redan från september kommer det att bli möjligt att förboka eskort via ett centralt bokningssystem hos Vägverket. Vi har även planer på att göra en taktil karta, som synskadade kan "känna in".
En majoritet av dem som använder sig av resguidernas tjänster är helt vanliga resenärer, ungefär 95 procent. Men resvärdarna är ytterst ett sätt att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla, påpekar Peter Eklund.
- Jag hör ofta, framför allt från synskadade, att de skulle klara kollektivresan bra om det inte vore för besvärligheterna i samband med att de måste byta transportsätt.

Resvärdarna rör sig i området Upptågets perrong-Centralstationen-Busstationen-Stora Torget. Framöver skall det finnas möjlighet att beställa ledsagning till och från Stora Torget. Resvärdarna är väl synliga i sina gulgröna, fluorescerande västar, med ordet RESVÄRD tryckt på bröstet. Alla jobbar i skift mellan kl 7 och 22 alla vardagar utom fredagarna då de går i tjänst redan kl 6 eftersom det är veckans största resdag.
Mikael Bloom och Yakhy Aw började som resvärdar 29 maj. De gillar jobbet, mest för att de tycker om att ha kontakt med folk. Att vara lugn och flexibel är också viktiga egenskaper i jobbet.
- Vi möter alla sorts människor med skilda problem. Det kan handla om någon som vill veta var Enöpingsbussen står, och det kan handla om någon som just har missat Arlandabussen och planet till New York, säger Yakhy Aw.

Den överlägset vanligaste frågan är "varifrån går Stockholmsbussen"? och den näst vanligaste: "varför kom inte bussen, berättar de.
- Häromdagen träffade jag en dam som inte hade varit i Uppsala på 40 år, och det är klart att busslinjerna förändrats en del sedan hon var här sist, säger Mikael Bloom.

Fast man behöver för all del inte ha varit borta från stan så länge för att känna sig vilsen i området. Hållplatser har flyttats, vägar finns inte längre, och var är tidtabellsskyltarna?
Sådana frågor svarar de specialutbildade resvärdarna på. Bland annat har de lärt sig numren på alla lokala bussar i staden och länet, och gått en speciell bemötandekurs.
Men all svar har de inte omedelbart. En fråga som aktualiserats nyligen är hur många cyklar som får medfölja en UL-buss.
- Vilken cirkus det blev. Det var en grupp ryssar som skulle med Norrtäljebussen. De hade cyklar med, men eftersom det till slut visade sig att bussarna bara kan ta två cyklar ombord fick männen helt enkelt cykla till Norrtälje, medan kvinnorna i sällskapet tog bussen, säger Mikael Bloom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om