Svenskar skänker allt mer pengar till välgörande ändamål men behovet av hjälp och stöd ökar i samma takt. Frälsningsarmén i Uppsala samlar varje år in pengar genom sin julgryta. I år fick man in 120 000 kronor som används till att köpa presentkort på en matvarubutik. Presentkorten med valörer på 600-1 500 kronor delas ut till personer som ansökt om extra stöd inför julen. I år fick man in runt 200 ansökningar, mer än någonsin. Av de som ansökt kunde 40 personer inte få hjälp, många på grund av att det inte fanns resurser.
– Våra medel räcker inte till. Vi gör allt det som vi kan göra, säger Michael Hjerpe, ansvarig för Frälsningsarméns sociala verksamhet i Uppsala.
Frälsningsarméns stödverksamhet har gått på högvarv inför julhelgen och i snitt har man tagit emot 16 personer i timmen för samtal och stöd.
På Stadsmissionens mötesplats Gränden var på fredagen förberedelserna inför julfirandet i full gång. Ulrika Jernstedt berättar för runt tio volontärer om vad som väntar på julafton. 70 personer har hittills anmält sig till det traditionsenliga julbordet, men fler platser står redan dukade om gäster kommer in direkt från gatan.
– Kommer det någon som inte kan betala de 125 kronor det kostar så skickar vi självklart in hem den personen. En annan viktig sak är att ingen som inte vill får sitta ensam. Det största bekymret för många som kommer är just ensamheten, säger Ulrika Jernstedt medan hon visar runt i lokalerna.
Enligt Stadsmissionens verksamhetschef Margareta Svensson Paras är ensamhet och utanförskap stora samhällsproblem, särskilt i juletid.
– För dem i Uppsala som står utan bostad är hela vintern en svår tid. Men julen kan vara svår även för dem med bostad, säger hon.
Under hösten har man på Stadsmissionen märkt av ett ökat behov av hjälp och stöd. Man har haft fler besökare i de öppna verksamheterna och har utökat verksamheten i den mån det har gått.
Stadsmissionen får dagligen samtal från Uppsalabor som vill hjälpa till, vilket ses som behjärtansvärt. Men vid jul får man in volontäransökningar och gåvor till bristningsgränsen. För att kunna ta emot fler gåvor och slussa in fler volontärer i verksamheten behövs mer pengar.
– Jag måste vara ärlig. Kommunen minskar sitt stöd till oss och vad vi behöver är pengar. Det kan låta fel men det är den krassa verkligheten. För att kunna driva verksamheten på ett bra sätt behövs lokaler och utbildad personal, saker som kostar pengar, säger Margareta Svensson Paras.
Hon beskriver att Stadsmissionen just nu går på knäna ekonomiskt.
Även Frälsningsarmén märker av kommunens minskade anslag. Anledningen till att man inte kan arbeta över hela julhelgen, utan fick avsluta sitt arbete i onsdags, är att den administrativa biten tar alla tillgängliga resurser.
– Vi har gjort så gott vi har kunnat. Hade vi haft mer personal hade vi kunnat göra mer men det speglas ju tyvärr tillbaka på ekonomin, säger Michael Hjerpe.
Både han och Margareta Svensson Paras beundras av Uppsalabornas vilja att bidra vid juletid men påminner om att verksamheterna bedrivs året om.
– Det har sagts många gånger förr men det är bara jul en vecka om året. Människor behöver stöd året om, säger Michael Hjerpe.