Långt ifrån alla partier är överens om att Uppsala behöver spårväg, eller att en översiktsplan ska fastslås för sydöstra stadsdelarna.
Men som väntat röstade kommunstyrelsen ja – till både spårväg och den fördjupade översiktsplan för sydöstra staden som Erik Pelling (S) slutgiltigt presenterade förra veckan.
Mittstyret och Vänsterpartiet lade de avgörande ja-rösterna, medan oppositionspartier och politiska vildar röstade emot båda förslagen.
Förutsatt att regeringen i vår beslutar att medfinansiera satsningen, kommer spårvägen att byggas mellan Uppsala centralstation, Gottsunda och Bergsbrunna. År 2029 beräknas den kunna tas i trafik.
Statens medfinansiering beror i sin tur på om kommunen kan hålla sin del av "Uppsalapaketet" – det avtal som innefattar fyrspår mellan Uppsala och Stockholm, utbyggd kollektivtrafik och en ny järnvägsstation, mot att kommunen bygger 33 000 bostäder och minst 10 000 nya arbetsplatser.
Centralt i förhandlingarna med staten är – enligt Pelling själv – att kommunen kan presentera en fördjupad översiktsplan för de framtida bostäderna. Och efter att den planen nu fått ett ja i kommunstyrelsen, är nästa hållpunkt kommunfullmäktige den 13 december. Där ska det slutgiltiga beslutet fattas.
Erik Pelling väntar sig att majoriteten håller i sig även i fullmäktige. Han är dock starkt kritisk till att Moderaterna röstade nej.
– Vi har förhandlat med dem och gjort förändringar, men nu är det plötsligt inte trivsamt nog. De har sagt nej till spårväg men säger samtidigt att de är för fyrspårsavtalet. Men man kan inte säga att man är för ett avtal om man inte är beredd att leva upp till sina åtaganden.
Tidigare har Moderaterna sagt att spårväg är för kostsamt. De har även backat från tidigare överenskommelse med mittstyret för att i stället förespråka styrning av sydöstra staden genom detaljplaner.
– Det finns alltid berättigad kritik och synpunkter på sådana här byggen, säger Erik Pelling. Och det har gjorts anpassningar och vi kommer fortsätta lyssna i de kommande stegen. Den fördjupade översiktsplanen handlar ju om att sätta upp mål och riktlinjer, som sedan ska implementeras när vi tar fram detaljplanerna. Men vi kommer aldrig komma dit om vi inte har den övergripande planen först.
Även om Pelling helst hade velat se en bredare samstämmighet gällande både spårväg och översiktsplan, finns nu trots allt en majoritet.
För Moderaternas del innebär det att de hoppas vinna nästa val – för då tänker de riva upp spårvägsplanerna.
– Den fördjupade översiktsplanen får vi hantera efter valet. Vi får jobba om den så att vi kan ta de avsteg vi behöver. Men 2022 kommer ingen räls ligga i marken än, så vi kommer hinna stoppa det. Vi kommer helt stryka spårvägens roll i framtiden, säger Therez Almerfors (M).
Ni har kallats populistiska för att ni backat från tidigare överenskommelser. Håller du med?
– Nej, jag tycker att det visar på ett stort ansvar, att vi kan vara lyhörda och jobba för ett förslag som har större stöd hos medborgarna. Det är de andra som är lomhörda.
Även Almerfors konstaterar att ett bredare samarbete hade varit att föredra.
– Vi vill ju helst ha en ansvarsfull politik som kan hålla över val, men här har det inte gått. Vi står så pass långt ifrån varandra.