Bokslutet för 2022 presenterades under kommunfullmäktige på måndagen. Ekonomidirektör Ola Hägglund presenterade en ekonomi som, med egna ord, säkerställer att kommunen "står väl rustad" inför 2023.
2022 fick kommunerna höga statsbidrag till följd av pandemin, samtidigt som skatteintänkterna blev högre än man räknat med. 2023 är statsbidragen mindre, och Uppsala kommuns intäkter sjunker till följd av inflationen. Samtidigt ökar antalet invånare, så att fler äldre behöver omsorg och fler barn behöver skolor.
Uppsala kommun och dess bolag omsätter nästan 20 miljarder (19,6) kronor. Målet är att varje år ha ett överskott som motsvarar minst två procent av kommunens intäkter. 2022 gick man med 4,8 procent i vinst, 701 miljoner kronor.
Är det inte pengar som ska tillbaka till verksamheterna?
– Om vi kan betala för en större del av våra egna investeringar med egna medel blir driftskostnaderna lägre än om man lånefinansierat allting, så det blir positivt över tid. Det är inte så att kommunen bygger en jättestor kassa, säger Ola Hägglund.
De andra målen är att ha en soliditet på minst 25 procent (2022 ligger den på 28) och att kommunens låneskuld per invånare inte ska öka med mer än fem procent (2022 minskade den med 1,8 procent).
– Har vi fått en bättre kvalitet? frågade Therez Almerfors (M) under debatten i fullmäktige.
För M, menar hon, är det viktigt att kommunskatten sänks så att Uppsala forsätter attrahera nya invånare och företag.
– Men vem hade fått betala för Moderaternas skattesänkningar? kontrade Tobias Smedberg (V).