Restaurangkedjor intar Uppsala

Snabbmatskulturen fortsätter att blomstra. Snart öppnar tre nya restauranger i närheten av Gränby.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-07-11 14:15

Under de senaste fem åren har snabbmatsrestaurangernas omsättning ökat med femtio procent. Statistik visar att det är just i juli månad det går som bäst. Därför är det kanske inte så konstigt att Subway, Pizza hut och Chop Chop i dagarna väljer att slå upp sina portar. Subway känner nog de flesta till men Chop Chop och Pizzahut är nya i Uppsala.

– Vi har fått många förfrågningar om när vi ska öppna i Uppsala och det har också funnits en Facebookgrupp som önskat att vi ska komma hit. Det är på tiden­ att vi öppnar i Sveriges ­fjärde största stad, berättar Pizzahuts vd Björn Källström.

Kedjan Chop Chop finns sedan tidigare i bland annat Enköping och Eskils­tuna och satsar nu på att ta sitt asiatiska koncept vidare med en femte restaurang i närheten av Gränby.

– Vi kommer erbjuda på mat från Asiens alla hörn. Det vinns mycket att välja på, vilket gjort vårt koncept populärt. Vi planerar att expandera över hela Sverige, men om det kommer bli någon mer restaurang i Uppsala vågar jag inte avslöja just nu, säger Chop Chops delägare Jimmy Wang.

De restaurangansvariga berättar alla att de äter på sina restauranger ofta. Men blir man då inte trött på maten?
– Haha, nej det blir jag inte. Jag väljer olika saker på menyn, säger Björn Källström.

Variation är också något man på Chop Chop lyfter fram.
– Det fina med asiatisk mat är att den innehåller så många olika smaker, vilket gör att den blir varierad, säger Jimmy Wang.

Inte heller Ulf Johansson, som äger Subway i Gränby och tre andra likadana re­stauranger i Stockholm, tröttnar.
– Jag äter en macka varje dag, men blir aldrig trött. Det finns så många varianter, ja nästan tusen olika alternativ beroende på hur man väljer att ­variera innehållet sin macka, säger Ulf Johansson.

Förra året stod snabbmatsrestauranger för runt 13 procent av all försäljning inom restaurangbranschen vilket motsvarar en omsättning på drygt 13 miljarder kronor.

Bland de Uppsalabor som City har pratat med är dock intresset för snabbmatsrestauranger ganska svalt.
– Jag äter där väldigt sällan, kanske någon gång ibland då jag åker bil och det inte finns något annat att äta. Skulle jag äta pizza och hamburgare ofta, skulle det snabbt gå åt skogen, säger Olle ­Eriksson.

Henrik Hällberg är också en ganska restriktiv när det gäller snabbmat, till och med efter en utekväll.
– Jag köper hellre en extra öl på krogen. Jag brukar hålla mig och äta något när jag kommer hem i stället, säger Henrik Hällberg.

Fakta Ökad omsättning

De senaste fem åren har snabbmats­restaurang­erna ökat sin omsättning med 50 procent (räknat på perioden januari–maj, 2009–2014). Förra året omsatte snabbmatsrestaurangerna drygt 13 miljarder kronor.

Lunch- och kvällsrestauranger står för de största ­försäljnings­-andelarna på drygt 40 procent.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!