Under en kväll får du som gäst besöka sex utvalda restauranger med olika stil och utbud. Väl på plats får du på en mindre måltid som ska spegla matställets karaktär.
– Vi har tre punkter vi kollar på när vi väljer ut restauranger. Första är att ha med ett klassiskt ställe, en slags knutpunkt i staden. Det andra är att få in lite olika matkulturer i utbudet. Till sist vill vi få med några nya restauranger som kanske har lite annorlunda koncept och är trendiga, säger Petteri Jalava.
Tre av de sex restauranger som kommer besökas under kvällen i Uppsala har offenliggjorts: Tapicante, Kitchen & Table och Novo. Rätterna som bjuds på är bestämda av restaurangerna i förväg, man få alltså inga valmöjligheter på plats.
– Totalt blir det som en sexrättersmeny kan man säga. Några restauranger kommer vilja presentera vad man ska bjuda på innan, andra vill hålla det hemligt och överraska gästerna.
Man har tidigare inriktat sig på företag som bokat evenemanget som afterwork för sina anställda. Nu väljer man att ta samma koncept men istället rikta sig mot privatpersoner. Intresset har varit stort både från företag och gäster och biljetterna har redan börjats säljas.
– I Uppsala har det sålt bäst hittills. Jag gissar att det säljer slut långt innan evenemanget i april.
Det går att köpa ordinarie eller veganbiljett, priset ligger på 499 kronor. Efter köpet får du en QR-kod, den används i sin tur för att få ut ett klippkort som du visar när du besöker de olika ställena. Hur det exakta upplägget kommer se ut för kvällen i Uppsala är inte bestämt än.
– Det kan bli så att vi delar upp gästerna i grupper om 50 personer. Kvällens två första restaurangbesök är då förutbestämda, därefter får man gå till dem i vilken ordning man vill.
Att besöka sex olika restauranger är inget man gör en vanlig fredagkväll. Matfestivalen är en möjlighet att testa på ett brett utbud, menar Petteri.
– Vi vill att du som gäst ska få något du normalt inte testar. Jag tror att de flesta som deltar är matintresserade och nyfikna på att testa nytt. Men jag hoppas att även de som inte är så restaurangvana blir lockade att prova. Det brukar bli en rolig och spontan stämning, lite festivalstämning.