Rest med gästfria klubben
Anna Ardin, 27 år, är en av Uppsalas 197 medlemmar i reseklubben Hospitality Club. Hon har med hjälp av nätverket bott gratis i Tyskland och även tagit emot resenärer från olika delar av världen hemma i Uppsala.
Foto: Rolf Hamilton
- Han älskade att resa och ville starta en reseklubb för att få kontakter ute i världen och kunna resa lite billigare. Tanken om att vänskap kan vara ett sätt att öka förståelsen mellan människor och i ett längre perspektiv främja freden och minska rasismen var också viktig för honom, berättar Anna Ardin.
Eftersom föreningen grundats i Tyskland var det mest tyskar som hörde av sig angående husrum och restips de första åren. I dag har nätverket spridit sig till världens alla hörn.
Anna Ardin använde sig av Hospitality Clubs nätverk när hon reste till Tyskland för några år sedan.
- En kompis hade vunnit en resa och jag fick följa med om jag lyckades ordna boendet. Jag fick leta ett tag innan jag hittade någon som kunde ta emot oss, men när vi väl var på plats fungerade det jättebra.
Anna Ardin har också ställt upp med husrum till flera resenärer som besökt Uppsala.
- Det är fler än man tror som reser till Uppsala och jag har väl tagit emot en fem- sex stycken sedan jag blev medlem. Jag minns särskilt en tjej från Moskva som reste runt i Europa med en budget på i princip noll kronor. Hon tog sig fram genom att lifta och bodde hos människor hon träffade på vägen och genom nätverket. Jag minns också en kille från Turkiet som var så gullig. Som tack för att han fick bo i mitt studentrum några dagar bjöd han på middag och lämnade en present. Alla som har bott hos mig har erbjudit mig att komma och bo hos dem när jag har vägarna förbi.
Man sätter själv upp villkoren för vad man kan erbjuda i Hospitality Club. Genom att fylla i olika alternativ på hemsidan kan man bestämma om man till exempel vill att gästerna ska hjälpa till med disken eller betala för sina telefonsamtal när de kommer. På så sätt undviker man missförstånd kring de praktiska detaljerna.
I dag kan Anna Ardin på grund av platsbrist i sin och sambons tvåa inte längre erbjuda husrum, men hon är fortfarande med i nätverket.
- Man kan vara medlem även om man inte har möjlighet eller lust att ställa upp med logi. Ibland blir man kontaktad av personer som bara vill ha tips om staden, eller kanske vill träffas för en guidad tur eller en fika. Det är ett bra sätt att lära sig mer om andra kulturer och bygga ut sitt kontaktnät. Jag har ju till exempel lärt känna en del nya människor här i Uppsala genom Hospitality Club.
Verksamheten bedrivs av ideella krafter utan vinstintresse. Nätverkets hemsidan kontrolleras regelbundet av volontärer och alla ansökningar om medlemskap granskas innan de blir godkända.
- De som är ansvariga för hemsidan jobbar hårt för att den inte ska användas för reklam och till exempel som kontaktförmedling. Trots detta har jag fått en del förslag om både giftermål och annat, men det är trots allt en förhållandevis liten del av alla e-mail man får. De flesta vill helt enkelt knyta nya kontakter och komma ut i världen. Det är faktiskt förvånande att folk är så gästvänliga.
Mer om reseklubbar och gratis boende hittar du på:
www.hospitalityclub.org
www.travelhoo.com
www.couchsurfing.com
www.hospitalityclub.org
www.travelhoo.com
www.couchsurfing.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!