''Respekten för polisen har minskat''
En del anmälningar mot polisen kan bero på att folk inte känner till i vilken utsträckning vi i själva verket har rätt att använda våld.Det säger Peter Lindbergh, ordningspolis i Uppsala.
— Många tror att om jag lägger ner någon på marken så att den personen gör sig illa så är det frågan om övervåld. Men så behöver det inte vara. Vi har rätt att använda så mycket våld som krävs för att utföra våra arbetsuppgifter, uppger Peter Lindbergh.
Han poängterar dock att de flesta situationer går att lösa genom att helt enkelt prata med folk.
Sara Boija, som ibland patrullerar tillsammans med Peter Lindbergh, menar att polisen ibland gör ingripanden som kan se våldsamma ut för den som inte vet bakgrunden. Det kan till exempel handla om att en person gjort utfall mot polisen eller varit farlig mot andra i sin omgivning, och att det är nödvändigt att använda våld.
Säkerhetstänkande
— När vi arbetar är vi tvungna att ha ett säkerhetstänkande, framhåller Sara Boija. En bilist som fingrar under sätet kanske håller på att dra fram en kniv. För att få den personen att hålla händerna så att jag ser dem måste jag uppträda bestämt, vilket kan tolkas negativt.
Sara Boija berättar hur hon nyligen stoppade en bilförare som kört för fort i ett tätbebyggt område. Hon bad honom att kliva ur och lägga händerna på biltaket.
— Då sa han: "Jag tycker att du behandlar mig som ett djur". Jag förklarade att jag inte kunde veta om han kört för fort på grund av att han var berusad, narkotikapåverkad eller om det var för att bilen var stulen. Det var jag tvungen att ta reda på och måste därför först få kontroll över situationen. När jag förklarat det förstod han varför jag bett honom gå ur bilen.
Peter Lindbergh har arbetat som polis i 13 år, Sara Boija i tre. Båda vittnar om en arbetssituation som ibland kan vara tuff. Glåpord är något de ofta får kastade efter sig.
Respekten har minskat
— "Snutjävel" är ett fint uttryck jämfört med mycket annat, berättar Sara Boija.
För ett tag sedan omhändertog hon en berusad man som gång på gång kallade henne hora.
— Jag sa åt honom att vara tyst men han fortsatte hela vägen till stationen. Han kallade mig hora säkert mer än 30 gånger. Jag kände mig förolämpad och anmälde det till åklagare, men ärendet lades ner. Enligt lag ansågs det inte vara en förolämpning.
Peter Lindbergh har kallats fascist flera gånger och till och med blivit nedspottad med blod. Han tycker att respekten för polisen har minskat markant de senaste åren.
— De som bråkar med polisen är inte sällan vanliga Svensson som druckit för mycket på helgerna. Vi kan komma åkande på gågatan i Uppsala och så slår någon till polisbilen utan anledning. Andra kanske sätter upp ett finger i luften, skriker något fult när vi åker förbi etc.
Hot och försök till våld
Annat de utsätts för är hotelser, folk som försöker slå och sparka dem etc.
UNT: Får ni inte lust att slå till dem som beter sig så mot er?
— Jag har aldrig känt lust att slå någon, svarar Peter Lindbergh.
— Nej, inte jag heller, säger Sara Boija. Jag är professionell i mitt arbete och låter mig inte provoceras. Däremot händer det att jag argumenterar emot.
Hur fungerar då poliserna när ingen utomstående ser på? Får bråkstaken ett tjuvnyp i arresten? Och hur är jargongen mellan poliserna?
— Under mina 13 år har jag aldrig sett någon polis använda övervåld, hävdar Peter Lindbergh. På 1980-talet pratades det om polisvåld, baseball-ligan etc, men attityden har förändrats sen dess.
Gillar arbetet
Enligt Sara Boija finns ingen nedsättande attityd bland hennes kolleger mot till exempel invandrare.
— Jag har aldrig hört någon polis uttala sig kränkande till någon av de människor vi ingriper mot. Gjorde någon det skulle jag säga till.
Trots sin tuffa arbetssituation gillar de sitt arbete.
— Vi möts även av många positiva reaktioner och man ska komma ihåg att de flesta ingripanden går helt smärtfritt. Sett till den oerhörda mängden insatser görs väldigt få anmälningar mot polisen, framhåller Peter Lindbergh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!