Resenärers tankar på pränt

Hittade du en skrivbok på bussätet i påskas? Skrev du en rad? I så fall är du en del av konstprojektet Tankegods som nu håller på att utvärderas.

Kajsa Gustafsson, Carina Lebhamre, Marianne Gustafsson, Gisela Jansson och Birgitta Nordström Wiklund har alla lagt ut tio böcker var.

Kajsa Gustafsson, Carina Lebhamre, Marianne Gustafsson, Gisela Jansson och Birgitta Nordström Wiklund har alla lagt ut tio böcker var.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-05-03 10:01
I två veckor färdades konstböckerna runt på UL:s bussar i Tankegods. Projektet drivs av sju medlemmar i konst- och kulturföreningen Konstvarning. Den senaste veckan har de ägnat åt att läsa igenom de böcker man samlat in från bussarna. Konstnärerna är överraskade av hur många som har tagit sig tid att skriva en rad under resan.
- Det känns som att vi har fått små presenter, säger Marianne Gustafsson.
Innan projektet var de alla lite fundersamma över hur böckerna skulle behandlas.
- Men vi har fått tillbaka i princip alla, och i bra skick, säger Birgitta Nordström Wiklund.

Böckerna har fyllts med olika meddelanden. En hel del handlar om kärlek och frågor om livet i allmänhet. Busspendlarens vardag finns också representerad. Många är hungriga och trötta eller har jäktat för att hinna med. "Sprang sista biten till Vaksala torg för att hinna med bussen hem. Minuterna är guld värda när man är pendlare", står det i en.
- Och vissa är jätteprivata och handlar om saker som man inte vågar säga till andra, säger Kajsa Gustafsson.
Konstnärerna resonerar om det inte kan sägas vara ett slags offentlig dagbok, eller kanske som ett klotterplank.

De har alla format böckerna i lite olika stil, och det verkar ha påverkat dem som skriver. De tio Gisela Jansson har gjort är täckta med bilder av, och börjar med en historia om, djur.
- Och när man tittar i böckerna finns där också många berättelser om djur, säger hon.
Själv inspirerades hon av husdjursbloggar.
- Det är ett sätt att uttrycka sig lite lagom anonymt som liknar Tankegods, säger hon.
Projektet har gått över all förväntan.
- Vi har bett dem att göra något och de har svarat tillbaka, säger Kajsa Gustafsson och fortsätter
- Det som är så häftigt är att bussen är ett kommunikationsredskap, boken är det också och det är precis vad vi vill att konsten också ska vara.

Planerna är
att fortsätta kommunikationen. Närmast med en gratis utställning av böckerna på Annexet i slutet av maj. Men ännu är alla vägar öppna för hur projektet kan komma att utvecklas framöver. Tankarna är många och varje konstnär kommer att använda materialet på lite olika sätt, beroende på deras specialitet.
Att översätta bilder och text till keramik är en idé. Att låta busschauffören läsa in texterna och spela upp dem på bussarna en annan. Eller så blir det kanske en bok. Klart är att det lär bli både individuella och åtminstone ett gemensamt projekt. Tankegods är inte ett avslutat kapitel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om