Resegarantin en blåslampa
Regeringen vill att all kollektivtrafik i landet omfattas av en resegaranti. Det ska locka fler att åka tåg och buss. För Upplands Lokaltrafik fungerar garantin som en blåslampa. Enköpings stadstrafik befarar ökad byråkrati. SJ klarar sig ändå.
För Upplands Lokaltrafik, UL, som införde en resegaranti för snart tre år sedan har den inneburit en klar kvalitetsförbättring.
—Den har gjort att vi skärpt oss. Om ett antal ärenden kommer från samma linje så är det ett mått på att något är fel. Samtidigt har vi fått ett strukturerat sätt att kompensera våra resenärer, säger försäljningschef Nikodemus Kyhlén.
Under förra året tvingades UL betala 2,2 miljoner till 12 000 missnöjda resenärer, 1000 fler än året innan.
Garantin behövs
För SJ har dock inte resegarantin haft samma betydelse.
Den förbättring av service och punktlighet som åstadkommits beror på ett mer långsiktigt förändringsarbete.
—Vi har jobbat hårt under tre års tid med de här frågorna, säger Anders Larsson som är marknadsansvarig för östra och norra regionen.
UNT: Behövs garantin då?
—Det är klart att den har sitt syfte och att den påverkar oss. Den påverkar nog också andra operatörer inom branschen och det kan vara bra att ha en garanti som resenär. Men alla vill ju först och främst att tågen ska komma fram enligt tidtabellen.
SJ införde sin resegaranti i mitten av januari förra året. Under det första halvåret fick bolaget ta emot 35 000 ärenden. Totalt 5,6 miljoner kronor betalades ut i kompensation till resenärerna. Hur statistiken ser ut för Uppsalapendeln kan SJ inte svara på.
Bättre punktlighet
—Men vi har förbättrat vår punktlighet, 95 procent av alla tåg kommer i tid. Målet för i år är att höja till 96 procent, säger Anders Larsson.
Stadstrafiken i Enköping är den enda i länet som inte har resegaranti. Två bussar trafikerar stan. Trafiksamordnare Agneta Svensk tror inte att en garanti kommer att påverka trafiken.
—Det känns onödigt för oss som är så små. Vi nästan alltid i tid. Förseningarna handlar om fem minuter eller så. En resegaranti skulle bara bli extra administration, säger hon.
Regeringen vill att transportföretagen vid förseningar ska upplysa om orsak, varaktighet och konsekvenser. Dessutom ska särskild hänsyn tas till de handikappades behov. Det lagförslag som presenterats beräknas träda i kraft den första juli nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!