Resegarantin är okänd för många
18 resegarantianmälningar om dagen kommer i snitt in till Upplands Lokaltrafik. De flesta rör tågtrafiken. Trots det är det många som inte känner till att man kan få pengar tillbaka.
— Resegaranti, vad är det? Det känner jag inte till, säger hon.
Av närmare 900 000 tågresor med UL förra året lämnades 6 500 resegarantianmälningar in. I snitt 18 anmälningar per dag.
— Det är faktiskt väldigt många som använder sig av resegarantin, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.
Förra året betalade UL ut 292 000 kronor i garantipengar. Mestadels till tågresenärer.
Små marginaler
Problemet med Upptåget är att det har väldigt små tidsmarginaler. Om tåget är fem minuter sent så får det inte åka in på perrongen på Arlanda. Passagerarna släpps i stället av i Märsta. Sture Jonsson säger att problemen beror på att det är för trångt på spåren. Han tror att vissa av problemen kan försvinna när trafikledningspersonalen blivit mer erfaren.
— Då kanske vi kan utöka tidsmarginalerna från nuvarande fem minuter till sex minuter, säger han.
I morgon åker Pia Lönnqvist med tåget igen. De dagar när hon har undervisning direkt på morgonen är värst. Om tåget blir försenat blir eleverna lidande. Om inte någon av kollegerna kan hjälpa till.
- Varje gång tåget är lite sent så får jag en klump i magen. Konduktörerna är stressade och måste skynda på resenärerna när de ska av och på tåget. Och hur kommer det att bli till hösten och vintern med dimma, löv och is, säger hon.
FAKTA
För att få kompensation för din resa med UL ska du skicka in en anmälan inom två veckor. Om du riskerar att komma mer än 20 minuter för sent får du välja mellan 300 kronor i kontanter eller 350 kronor i resecheck som kompensation.
Undantag från resegarantin görs vid speciella väderleksförhållanden som till exempel snöstorm, strejk eller ändringar planerade senast klockan 15 dagen innan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!