Rensa är balsam för själen

Samtidigt som konsumtionen i västvärlden ökar finns ett intresse för att leva enkelt, gärna med inspiration från gammal österländsk filosofi.

Tavlor. Maria Nehlin har målat akrylmålningar i blått och grönt som hon pryder väggarna med.

Tavlor. Maria Nehlin har målat akrylmålningar i blått och grönt som hon pryder väggarna med.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-04-04 07:05

Lena Ekenberg har alltid tyckt om att rensa, men i samband med att hon slutade röka och äta kött samt började med yoga växte insikten om att hon mår bäst av att inte omge sig med prylar. På tio år har hon knappt köpt någonting till hemmet. Minst en gång om året gör hon en ordentlig utrensning. Om något går sönder antingen lagar hon eller gör sig av med det.

– Jag vill hålla så tomt som möjligt i mitt hem och mitt sinne, prylar sätter igång en massa tankar.

Lena Ekenbergs radhuslägenhet i Gottsunda är mycket riktigt sparsamt möblerad. I köket har hon inga gardiner och enda prydnadssaken är en keramikskulptur som dottern har gjort. Den tycker hon om att titta på vid frukosten. Föremål som varken fyller praktisk funktion eller är vackra får däremot ingen plats i hennes liv. Även minnessaker sorteras bort.

– Det kommer aldrig att komma en ålder när jag vill blicka tillbaka, prylar som påminner om gamla tider ger mig olust. Jag vill inte bli kvar i något som inte finns. Nuet är tillräckligt intressant, säger Lena Ekenberg bestämt.

I vardagsrummet finns ingen soffa men en madrass med många kuddar. TV:n döljs bakom ett vitt draperi. Om Lena Ekenberg fick välja fritt skulle hon bo i en etta med en madrass och ingenting mer. Med en trettonårig son och en inneboende måste hon kompromissa lite. Men till släkt och vänner har hon sagt ifrån. Inga presenter i form av föremål.

– Tidigare gav jag i smyg bort grejer jag fått. Det är bättre att vara ärlig. Mamma har bekymrat sig över att jag inte har gardiner, undrat vad grannarna ska tänka. Men jag bryr mig inte.

Lena Ekenberg medger samtidigt att hon inte är helt immun mot ha-begär. Med åren har hon dock fått allt mindre lust att shoppa. Inredningsmagasin undviker hon eftersom de kan väcka lust att köpa saker hon skulle ångra.

– Tittar man i sådana känner man sig bara misslyckad. Om man ska sluta dricka alkohol är det nog ingen bra idé att gå på krogen.

”Förorts- feng shui” kallar Lena Ekenberg på skoj sin livsstil. Hon är inte så insatt i den kinesiska läran och tvivlar på att hennes slitna radhus skulle leva upp till idealen inom feng shui. Däremot är yoga en viktig inspiration, inte bara i hemmet utan för hela livet. Att komma in i en tyst, vit och ren yogasal och bli fullkomligt närvarande i nuet är något Lena Ekenberg vet får henne att må bra.

I samma ände av stan, i Valsätra, bor Maria Nehlin. Vi åker till henne för att se hur hon har det.

Köksbordet där Maria Nehlin serverar kaffe står mitt emellan kylskåpet och fönstret. Att inte ha möbler i vägen där ljuset – energin – flödar in är viktigt för henne. Tapeten på väggen bakom oss går i rött och orange mot det vita.

– Det ska påminna om en solnedgång. Här äter vi och umgås, därför behövs kraftfull energi.

Maria Nehlin är utbildad feng shui-konsult och har inrett villan i Valsätra enligt den forntida kinesiska filosofin. Feng shui betyder ”vind och vatten” och handlar i grunden om att leva i harmoni med naturen. För att skapa den harmonin behöver man vara medveten om de fem elementen: vatten, eld, trä, jord och metall, som alla sägs bära på olika energier. Eftersom solen är vår största energikälla tar man också hänsyn till väderstrecken. Aktiviteter som kräver mycket energi utförs helst i söderläge, där solljuset är starkast. Det är lätt att få uppfattningen att feng shui kräver mycket kunskap, tid och pengar. Men enligt Maria Nehlin behöver det inte vara så komplicerat. Huvudsaken är att man trivs.

–Till syvende och sist handlar det om vilken känsla jag får när jag kommer in i ett rum. En föreställning om feng shui som man ibland stöter på är att sängen ”måste” stå på ett visst sätt, men så behöver det inte vara.

Maria Nehlin är sjuksköterska och jobbar i läkemedelsindustrin, vilket på sätt och vis står i kontrast mot intresset för feng shui. Energierna hon talar om har inga formler. Likväl upplever många sig påverkade av dem.

– Det är lite som med personkemi – vad är det egentligen? Också det är något vi bara känner. På samma sätt kan energiflöden göra stor skillnad i ett rum, menar Maria Nehlin.

Första steget mot ett liv enligt feng shui är att rensa ut allt man inte behöver eller trivs med. Ett hem fullt av prylar är ett hem fullt av energitjuvar. När man gör sig av med saker skapas utrymme för något nytt, säger hon.

– Det är terapi att åka till återvinningen eller sälja saker.

Därmed inte sagt att utrensning görs i en handvändning. I sådana fall skulle det väl inte vara så vanligt som det är att ha huset fullt med bråte. Att lämna bort arvegods och presenter kan ta emot. I vissa fall är det heller inte värt att såra någon för feng shuis skull, men ofta överväger fördelarna med att rensa ut. När det obekväma beslutet har fattats brukar man må väldigt bra och känna att man står upp för sig själv, säger Maria Nehlin.

– Det är ju trots allt du som ska bo i ditt hem. Varför ha kvar en vas enbart för att du ärvt den från din farmor? Du kanske inte har samma smak som hon.

Det finns inget enkelt svar på vilka prylar som är onödiga. Feng shui betyder inte att allt måste ha ett praktiskt användningsområde. Prydnadssaker är inte bannlysta. Maria Nehlin, även konstnär och designer, visar sina alster på flera ställen i huset. På väggarna i det stora, ljusa vardagsrummet går akrylmålningarna i blått och grönt. Här finns även många krukväxter.

– Jag lyfter fram elementet trä genom att ha mycket växter.

Det verkar inte finnas ett enda föremål i huset som Maria Nehlin inte har en tanke med, varför det står där det står och vad det associeras till. Symboler är en viktig del av feng shui.

– De kan få oss att tänka i en viss riktning. Tankar styr hur vi mår och hur vi lyckas. Feng shui handlar för mig om hur jag kan påverka mitt liv. Vad olika symboler associeras till är helt individuellt. Öppenhet kan vara ett hav för mig och en äng för dig. Idrottare har ofta maskotar.

Vågar man bjuda hem dig, eller skulle du irritera dig på onödiga prylar som dräller?

– Ingen fara, jag tänker inte så när jag kommer till någons hem, säger Maria Nehlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om