Här öppnar nytt kafé – tar över klassiska lokalerna

Från skobutik till kafé. Bröderna Anton och Alexander Ziakoulis har tagit över de klassiska lokalerna på Sysslomansgatan – i helgen slog de upp dörrarna till Café Bamå.

Renoveringen är till slut klar och i lördags öppnade Café Bomå.

Renoveringen är till slut klar och i lördags öppnade Café Bomå.

Foto: Maja Kullered

Uppsala2023-10-04 20:00

Många trogna kunder blev besvikna i vintras, när beskedet kom att Boutique Bamå på Sysslomansgatan tvingades stänga igen. Men på ett sätt får butiken leva kvar när lokalerna nu fylls av människor igen. De nya ägarna har visserligen bytt skor mot fikabröd – men namnet har de valt att behålla. 

– Vi frågade de förra ägarna om det, och då blev de också glada. Och Bamå har funnits här ganska länge så det är många som känner till det. Vi bygger vidare på historien, säger bröderna Anton och Alexander Ziakoulis som ligger bakom satsningen. 

Sedan i våras har de hållit på med renoveringen. Sko- och klädbutiken Boutique Bamå flyttade in i lokalerna i början av 2000-talet, men innan dess huserade ett bageri på adressen. Planlösningen på det nyöppnade kaféet är ungefär densamma som då, men i övrigt har det skett en rejäl förändring inne i lokalerna. Alexander som är arkitekt har ritat och designat. 

undefined
Det är Alexander som ansvarat för att rita och designa kaféet. "Inredningsmässigt har vi gjort ganska mycket."

Många som gått förbi på Sysslomansgatan har varit nyfikna på vad som är på gång, berättar bröderna. 

– Det droppar in folk hela tiden, även under tiden vi renoverade. Folk vill komma in och titta. 

De beskriver stället som ett klassiskt kafé med fokus på fika, men kommer även servera enklare mat. Eftersom det rör sig många studenter i området är det en självklar målgrupp, men bröderna vill att kaféet ska passa alla. 

Och det är långt ifrån första gången de startar en ny verksamhet. Sedan tidigare är Anton och Alexander delägare i flera restauranger i stan, flera av dem just på Sysslomansgatan – bland annat Aspa Sushi som ligger nästan vägg i vägg. 

undefined
Anton är byggnadsingenjör och Alexander är arkitekt. De två bröderna är vana att arbeta ihop.

Att det blev ännu ett ställe var lite av en tillfällighet. 

– Vi såg att Bamå var på väg att stänga, och så blev det så helt enkelt. Men jag tror vi tog över lokalerna innan vi visste vad vi skulle göra. 

Varför landade ni i att det skulle bli ett kafé? 

– Ibland växer idéerna bara fram. Jag tror det här är det som passar bäst, det är redan mycket kaféer och restauranger på gatan. Det har blivit en bra gata för sånt. 

Det blir inte för mycket på samma ställe? 

– Jag tror det är tvärtom, att när det finns mycket utbud så dras folk till ett visst område. 

undefined
"Det känns kul att vara med från början", säger Felicia Liljesvan och Vega Sahlin Moen som jobbar i det nyöppnade kaféet.

Några ballonger som är upphängda på ett räcke vittnar om att kaféet öppnade i lördags, men Anton och Alexander beskriver det som lite av en smygöppning. 

– Det är alltid lite mycket i början med att hitta rutiner. Men vi har sett fram emot det här länge, säger de. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!