Det är ett stort steg att bli med lägenhet eller hus. Vem minns inte sitt första, och kanske enda, bostadsköp? Kanske sprang du bara på drömhuset och fick köpa det direkt av de gamla ägarna, utan så mycket prat om priset. Eller så var du på lägenhetsvisning med 50 andra, det blev budgivning – men du var den som drog det längsta strået. Vilken känsla, när du öppnade dörren för första gången till ditt nyinköpta hem.
Sedan kommer den krassa verkligheten. Det gäller att bestämma sig för vad man vill göra med huset eller lägenheten medan man bor där. Sätta sin egen prägel, men även genomföra större förändringar, om man har råd. Är bostaden tiptop från början är det inte så mycket att tänka på, men med åren kommer renoveringsbehovet smygande och förändringslusten med det.
Badrummet behöver en uppryckning, köksluckorna är slitna och tapeten i vardagsrummet har passerat bäst-före-datum för länge sedan. Även om en försäljning inte ligger i dina närmaste framtidsplaner kan saker hända som gör att du tvingas sälja ändå. Ibland mycket tidigare än du tänkt dig.
Så vad ska man lägga pengar på i sin bostad och vad är bättre att låta bli? All förändring lönar sig dessvärre inte – bortsett från att du förhoppningsvis själv tycker att det blir fint och trivs bättre.
Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, förklarar att det går att lägga mer pengar på förbättringar, och räkna hem det vid försäljningen, om du bor i ett dyrt område och i en dyr bostad, jämfört med om du bor i en billigare. Så har du ett exklusivare boende kan det löna sig att göra större ingrepp, som kostar hundratusentals kronor. Byta ut hela köket, renovera badrummet, inreda vindar med mera.
– Ta alltid reda på vad som är realistiskt att få betalt för ditt hem innan du påbörjar stora omgörningar och sätt det i relation till kostnaden. Men hur du än bor, tänk på att det ska finnas en röd tråd i hemmet när du gör om. Stilen kan vara hur den vill, bara den är genomgående. Annars blir det för hattigt, säger Johan Vesterberg.
Är du riktigt händig och har råd, kan nu faktiskt vara en bra tidpunkt att köpa ett renoveringsobjekt. Det är svårare att sälja bostäder med renoveringsbehov sedan bolånetaket infördes och det går att göra klipp. Alla bostäder har heller inte stigit så mycket i pris de senaste fem åren och vinsterna vid försäljning är ofta inte lika stora som förr.
Många köpare har därför inte så mycket pengar att lägga på renovering och för den som har en slant på fickan kan det bli lönsamt.
– Men det vill ju till att du tycker det är roligt att renovera också och har bra hantverkarkontakter, säger Johan Vesterberg.