Renovering blir dubbelt så dyr

Kostnaderna för renoveringarna av Akademiska skjuter i höjden. Att rusta 70- och 85-husen beräknas till över en halv miljard kronor. Samtidigt måste landstinget investera i nytt brandskydd för 40 miljoner vid onkologen trots att delar av fastigheterna är rivningshotade. Läkarföreningen är kritisk.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-04-01 08:05
I årets landstingsbudget som klubbades innan årsskiftet sattes en ram på 220 miljoner kronor för upprustningen av hus 70 och 85. Nu visar närmare beräkningar att kostnaden blir mer än dubbelt så hög, 535 miljoner kronor. Enbart kostnaden för hus 85 beräknas till 280 miljoner kronor. Kostnaden för hus 70 väntas bli 255 miljoner.
Enligt Robert Sundström, som är nytillträdd chef för landstingsservice, har en kostnadsberäkning gjorts för en totalrenovering av de båda husen.
- De första, lägre, beräkningarna som gjordes var för en lättare renovering. Man gav sig inte på de tunga tekniska installationerna. Nu har man tittat på allt, kök, installationer, våtutrymmen och då kostar det mer. Men vilken investeringsnivå vi ska ha bestämmer landstingsstyrelsen. Husen är 40-50 år gamla och mycket behöver göras, säger han.

Robert Sundström betonar att de beräkningar som gjorts så här långt är grova och framtagna från branschfakta. Renoveringarna ska genomföras under fem till sex års tid så kostnaderna kommer att fördelas årsvis. Landstingsstyrelsen har givit landstingsservice i uppdrag att starta ett mer detaljerat projekteringsarbete som underlag för politikerna att ta ett eventuellt investeringsbeslut senare det här året.
Parallellt ska husen i de så kallade N och P-blocken där bland annat onkologen ligger få nytt brandskydd för 40 miljoner kronor efter krav från arbetsmiljö­inspektionen. Husen är dock gamla och kan komma att rivas inom tio års tid.

Anna Rask Andersen, ordförande i Upplands allmänna läkarförening ser investeringarna som helt nödvändiga, men är mycket kritisk till landstingsledningens underhållspolitik.
- Vi ska sälja mer specialistvård till andra landsting men patienterna vårdas i gamla, utdöma lokaler. De är inte anpassade för modern sjukvård. Nu tvingas man investera 40 miljoner fast husen är gamla och kanske måste rivas, säger hon.
Läkarföreningen anser att landstingets ledning misskött underhållet av sina fastigheterna under lång tid.
- Man har inte anslagit tillräckligt med pengar. Lokalerna är vanskötta och körda i botten. Samtidigt ska akademiska sälja mer vård utomlands och till andra landsting. Det finns ingen riktig plan för framtiden. Det är otroligt dåligt skött, säger Anna Rask Andersen.

De investeringar som nu ska göras måste betalas med höjda lokalkostnader. Redan nu uppmanas Akademiska sjukhuset att se över sin verksamhet för att klara hyreshöjningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om