Reningsverket har gått över gränsen för tillståndet

Nu har Uppsalaborna blivit så många att reningsverket överskrider sitt miljötillstånd. Men de praktiska konsekvenserna har visat sig bli obefintliga.

Rent tekniskt klarar reningsverket att hantera mycket större avloppsmängder än i dag. Men miljötillståndet begränsar hur många som får anslutas.

Rent tekniskt klarar reningsverket att hantera mycket större avloppsmängder än i dag. Men miljötillståndet begränsar hur många som får anslutas.

Foto: Felicia Andreasson/UNT arkiv

Uppsala2024-11-29 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala Vattens reningsverk har överskridit sitt miljötillstånd då antalet anslutna personer översteg gränsen på 200 000.
  • Trots överträdelsen har inga praktiska konsekvenser uppstått och åklagaren har lagt ner förundersökningen, då det anses vara ett ringa brott.
  • Uppsala Vatten klarar fortfarande gränsvärdena för utsläpp och en rättsprocess för ett nytt miljötillstånd pågår.

Under oktober kunde Uppsala Vatten med hjälp av folkbokföringsdata konstatera att gränsen på 200 000 personer som får anslutas till reningsverket i Uppsala i början av månaden passerats med 231 personer. 

Inom både kommunen och Uppsala Vatten har oron varit stor för att reningsverket skulle slå i taket innan det nya miljötillståndet är klart. Kommunen har uppvaktat regeringen i frågan. Och Uppsala Vatten har börjat förse alla remissvar om detaljplaner med en brasklapp om att nya anslutningar till reningsverket kan stoppas.

Men när gränsen väl har passerats visar det sig att det inte blir några praktiska konsekvenser av brottet mot miljövillkoren.

Miljöförvaltningen konstaterar i en anmälan om misstänkt miljöbrott som skickats till åklagare att gränsen har passerats.

– Vi måste göra en åtalsanmälan när vi hittar något som strider mot miljöbalken. Men miljömässigt är det inget problem. Det här är en administrativ gräns och enda anledningen till att den överskridits är att det tagit längre tid att få ett nytt miljötillstånd än man kunde räkna med, säger Marie Nilsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen vid Uppsala kommun.

undefined
Miljötillståndet för reningsverket i Uppsala överskreds redan i början av oktober. Sedan har antalet Uppsalabor fortsatt att öka.

Därför kommer det inte som någon överraskning att åklagaren lade ner förundersökningen med vändande post efter att ärendet hamnat på hans bord i början av november.

– Jag ser det här som ett ringa brott som inte är straffbart. Hade de överskridit tillståndet med 5 000 personer så hade man möjligen kunnat titta på det, säger Jan Olin, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsrättsmiljömål.

Kunde man inte se det här som ett överlagt brott eftersom de har fortsatt att ansluta nya hushåll, trots att de vet att gränsen för tillståndet överskridits?

– De sitter i en svår sits. Det är svårt att neka folk ett avlopp. Samtidigt är det vad jag förstår ett nytt tillstånd på gång. Och sådant kan man också väga in när man gör bedömningen att brottet är ringa, säger Jan Olin.

Tittar man på vad som faktiskt släpps ut från reningsverket i Uppsala klarar Uppsala Vatten gränsvärdet med god marginal. Totalt får man enligt det nuvarande tillståndet släppa ut 5 ton fosfor per år och enligt den senaste miljörapporten låg utsläppen på 2,5 ton.

Samtidigt pågår rättsprocessen för ett nytt miljötillstånd. Ärendet har varit och vänt hos regeringen, som avgjorde en tvist mellan Vattenmyndigheten och Naturvårdsverket om hur miljönormen för Fyrisån ska tolkas. Mark- och miljödomstolen har planerat in en domstolsförhandling om det nya miljötillståndet i slutet av januari. Sedan kan en dom väntas ungefär en månad därefter.

Under tiden fortsätter antalet Uppsalabor att öka. Den 1 november hade siffran ökat till 200 538 folkbokförda personer i det område som är anslutet till reningsverket.

Men med tanke på att miljöbrottet inte får några konsekvenser alls kan man fråga sig om oron hos kommunen, som bland annat uppvaktat regeringen i frågan, varit obefogad. Erik Pellling (S), kommunstyrelsens ordförande säger att engagemanget i frågan dock har varit motiverad.

– Man kan konstatera att vi inte hade behövt vara så rädda för att den utdragna processen skulle få omedelbara konsekvenser här och nu, på så sätt att vi skulle ha varit tvungna att säga nej till nya bostäder. Men genom att Uppsala, som Sveriges fjärde största stad, har hamnat i en moment 22-situation, där det länge varit osäkert vad som händer med miljötillståndet så tycker jag att det var vår skyldighet att agera, säger han.

Detta har hänt

Miljötillståndet för reningsverket i Uppsala är från 1996 och bygger på en äldre miljölagstiftning. Enligt det tillståndet får reningsverket släppa ut avloppsvatten från "tätorter med en ekvivalent folkmängd om högst 200 000 personer".

Vid årsskiftet 2023/2024 var 197 964 personer anslutna till reningsverket. Den 1 oktober 2024 hade antalet anslutna personer ökat till 200 231.

Uppsala Vatten ansökte 2020 om ett nytt miljötillstånd. Men processen har dragit ut på tiden då Naturvårdsverket och Vattenmyndigheten inte kunnat enas om hur miljönormen för Fyrisån ska hanteras. Båda myndigheterna ansåg dock att reningsverket skulle få sitt nya miljötillstånd. Tvisten mellan myndigheterna avgjordes i somras av regeringen som sedan skickade tillbaka frågan till mark- och miljödomstolen.

Domstolen väntas i sin tur fatta beslut om ett nytt miljötillstånd i februari 2025 efter att en domstolsförhandling hållits i slutet av januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!