Renhållaren: Skräpigare i stan
Det har blivit allt skräpigare i Uppsala de senaste åren. Det säger Lars Brolin, som jobbar som renhållare.
Foto: Patrik Lundin
- Jag brukar städa på parkeringsplatserna vid två stora matbutiker i Uppsala. Varje dag, måndag till söndag. Tendensen är att skräpet ökar hela tiden, säger han.
Tidigt varje morgon rensar Lars Brolin upp för att det ska se fint ut innan kunderna kommer. Det vanligaste är att han får plocka papper, muggar och flaskor utanför snabbmatsrestaurangernas uteservering. Allra värst är sviterna efter valborg. Den dagen sticker nämligen ut på ett sätt som gör att den inte går att jämföra med någon annan period på året.
Projektet Clean Uppsala delade under valborg ut sopsäckar till folk på stan, något som de såg gav resultat och många positiva reaktioner. Men trots sådana insatser menar Lars Brolin att avfallet bara ökar.
När UNT rapporterade från Ekonomikumparken i Uppsala på torsdagen låg ännu många påsar, engångsgrillar och bestick kvar, vilket bland andra två fotbollslag städade upp för en viss ersättning. Lars Brolin visar de fotografier som han själv tog tidigare samma morgon, efter att uppåt 10 000 studenter vistats där. Det ligger ett hav av skräp i gräset, med allt från bestick, tallrikar och matrester till en soffa.
Fortfarande på fredagen var Lars Brolins kolleger i gång med att röja upp efter firandet runt om i Uppsala.
- På valborg verkar många tro att de kan göra vad de vill. De flesta förstår nog inte hur bedrövligt det ser ut efter en sådan här dag, säger han.
För ett par år sedan var städningen inte i gång den första maj och då kunde de flesta se hur skräpigt det var ute.
Då var det många som ringde och klagade.
- Nu hinner man inte se de spår som valborg lämnar efter sig förrän vi har hunnit städa upp. När folk vaknar upp och går ut, är det nästan rent. Då är det lika lätt att skräpa ned igen. Det kommer aldrig fram hur det faktiskt ser ut, säger Lars Brolin.
- Jag kan inte förstå varför vuxet folk, som dessutom har tillgång till sopcontainrar precis intill, ändå inte slänger sitt skräp. Många pratar om viljan att förbättra miljön. Vad handlar det här om, om inte miljön? säger han.
Lars Brolin vill se att folk tar ansvar för sitt skräp. Att låta andra plocka upp kostar både åtskilliga timmar och pengar. Därför borde arbetet med att motverka nedskräpningen utomhus börja tidigt, säger han.
- Föräldrar måste lära sina barn att kasta sitt avfall efter sig och skolorna måste aktivt ta tag i problemet. Jag skulle vilja se att elever hade en timme i veckan då de fick plocka upp skräpet utanför skolan. När man är vuxen ska man ha vett nog att ta reda på skräpet själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!