Rena matställen är deras affärsidé
Efter att själva ha jobbat i matbutik och på restauranger vet Sofia Ardell och Josefine Larsson att hjälpbehovet i fråga om livsmedelshygien är stort på sådana ställen. Nu har de gjort detta till sin affärsidé.
Sofia Ardell och Josefine Larsson utbildar företag i livsmedelshygien.
Foto: Rolf Hamilton
Båda är kostekonomer, och Sofia Ardell även civilekonom. Än så länge jobbar de hemifrån. De bor i Uppsala respektive Stockholm. UNT träffar dem hemma hos Josefine Larsson i Uppsala.
Saknades kunskap
- Jag fick idén att hjälpa företagen med livsmedelshygien redan när jag gick kostekonomutbildningen. I en studie som jag genomförde då märkte jag att det var vanligt att både chefer och anställda i matbutiker saknade kunskaper. Ofta hade de fina pärmar om egenkontrollen men de visste inte vad den innebar i praktiken, säger Josefine Larsson.
Sedan nyår gäller nya EU-regler för livsmedelshygien. Livsmedelsföretagaren måste kunna visa hur man ska producera säker mat/måltider. Egenkontroll måste finnas och personal som hanterar mat måste känna till grunderna i mathygien.
Tidigare har myndigheterna i stor utsträckning hjälpt till med att ta fram egenkontrollprogram och ordnat utbildningar. Nu blir deras verksamhet mer inriktad på att arbeta med tillsynen. Eftersom många företag saknar kompetens öppnar detta för företag som det Sofia Ardell och Josefine Larsson driver.
- Väldigt många företag är rädda för att bli inspekterade. Vad de ofta inte förstår är att med kunskaper blir inspektionerna inte alls lika besvärliga, säger Sofia Ardell.
Förklara vad man ska göra
Regler om egenkontroll har funnits länge i Sverige. Ändå saknar många kontrollprogram.
- Många kanske gör egenkontroller men problemet är att de inte skriver ned det, och då har de inga bevis när myndigheterna kommer. Vårt arbete går ut på att förklara vad de ska göra och varför de ska göra vissa saker, säger Josefine Larsson.
Hittills har de ett 20-tal kunder. De flesta finns runt Uppsala och Stockholm men de har också haft uppdrag i Dalarna.
Men på vissa ställen blir det kalla handen och de blir inte insläppta.
_ Vi har ju själva jobbat på restauranger och vet att det finns företag där man inte bryr sig så mycket om hygienen och främst tänker på att tjäna pengar. De företagen finns överallt och kan vara allt från fina restauranger till hamburgerbarer, säger Josefine Larsson.
Får intyg
De som genomgår utbildningen som Larsson och Ardell Livsmedelskvalité håller avslutar den med att svara på ett antal frågor för att få ett intyg. De nya EU-reglerna säger att den som hanterar livsmedel ska kunna bevisa att man har kunskaper.
- En vanlig uppfattning på restauranger är att man tror att mat som är lite gammal kan serveras bara för att man hettat upp den och att bakterierna då dött. Efter att de gått utbildningen ska deltagarna veta att det inte räcker med uppvärmning eftersom maten ändå kan innehålla sporer och toxiner, säger Josefine Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!