Rektorn polisanmälde inte sexuella övergrepp

Rektorn på Jällagymnasiet fick uppgifter om ett sexuellt övergrepp som skett på skolområdet. Men han valde att inte polisanmäla. I mejl som UNT tagit del av hänvisar rektorn bland annat till att tjejen inte sade nej eller ropade på hjälp.

"Skolans roll är inte att avgöra om något brott har begåtts, utan den frågan måste polisen svara på. Skolan har agerat utifrån skollagen och att elever inte ska utsättas för kränkande behandling och ha en trygg skolgång," skriver enhetsrektor Tommy Persson i ett mejlsvar. Arkivbild.

"Skolans roll är inte att avgöra om något brott har begåtts, utan den frågan måste polisen svara på. Skolan har agerat utifrån skollagen och att elever inte ska utsättas för kränkande behandling och ha en trygg skolgång," skriver enhetsrektor Tommy Persson i ett mejlsvar. Arkivbild.

Foto: David Johansson

Uppsala2022-02-23 05:00

Två av varandra oberoende källor har informerat UNT om ett misstänkt sexuellt övergrepp på Jälla yrkesgymnasium. Det ska ha skett förra året, då en kille ska ha förgripit sig på en tjej – båda elever på skolan.

UNT har tagit del av flertalet mejl som skickats mellan enhetsrektor Tommy Persson och några anställda på skolan, där rektorn ifrågasätter om händelsen behöver polisanmälas. Han hänvisar till att skolan gjort en intern utredning och undrar om inte den är tillräcklig.

"Mitt "dilemma" är om jag ska polisanmäla händelsen," skriver rektorn i ett av mejlen. Han anger bland annat följande orsaker:

 Inga hot eller aggressivt beteende har kommit fram i utredningen.

 Flickan i fråga har inte sagt nej eller avvisat pojken.

 Med tanke på att flickan tidigare varit utsatt för kränkning borde hon inte ha släppt in pojken till det rum där övergreppet skedde.

 Ord står mot ord vad gäller händelserna.

 Flickan påkallade inte hjälp trots att hon passerade en dörr till ett rum där personal befann sig.

Tommy Persson skriver i samma mejl att killen beskrivs som skötsam och lugn av sina lärare. Han skriver bland annat att han planerar medling mellan eleverna, att båda ska erbjudas stödsamtal, att tjejen ska få kuratorsamtal för att lära sig sätta gränser, och att killen ska få en skriftlig varning men att den "kommer att vara vag eftersom det är lite svårt att veta hur det hela utvecklade sig".

Tommy Persson skickade också ett mejl direkt till tjejen där han skrev att: "Ord står mot ord vad som hänt. De två eleverna är myndiga och ingen av de inblandade vill polisanmäla händelsen. Med anledning av ovan kommer inte skolledningen att polisanmäla händelsen eller ta ställning i skuldfrågan, dvs. vem som gjort fel."

Till sist valde tjejen själv att polisanmäla. Utredningen pågår fortfarande hos polisen.

UNT har pratat med en anställd på skolan, som har stor insyn i ärendet och är starkt kritisk mot rektorns och elevhälsoteamets agerande. Han säger:

– Eleverna var över 18 år men det skedde på skolområdet. För mig är det självklart att enhetsrektorn gör en polisanmälan när han får kännedom om detta och inte startar en egen utredning. Vi pratar ju om anklagelser av det allvarligare slaget.

Tommy Persson har avböjt en telefonintervju med hänvisning till att han av sekretesskäl inte kan uttala sig om enskilda händelser eller elever. Efter att han fått frågor om sina formuleringar och om skolans agerande skickat till sig, återkommer han med ett mejlsvar.

Han skriver: "Vi har följt de rutiner som finns och gjort en grundlig utredning av händelsen och vidtagit åtgärder för att säkra tryggheten för eleverna. Såväl rektor, elevhälsan som kommunens juridiska avdelning har varit involverade."

Skolan har enligt Tommy Persson följt kommunens lathund "Ska vi ringa polisen?", som han också bifogar till sitt svar. "Som framgår av rutinen ska det göras en bedömning i varje enskilt fall och det är många aspekter som ska vägas in," skriver han. Av sekretesskäl går han inte in på vilka avvägningar som gjorts i det här specifika fallet.

Tommy Persson skriver att mejlen som UNT tagit del av är att betrakta som arbetsmaterial. "Allt som vi skriver eller kommenterar ligger sedan inte till grund för det fortsatta arbetet och de ställningstagande som vi gör."

Skolans rutiner

I lathunden, som Tommy Persson hänvisar till, står:

"Det går inte att ange vad som ska anmälas till polisen och vad som inte ska anmälas. Det bedöms vid varje enskild händelse." 

Om en elev begått ett brott står att det är rektorns uppgift att göra polisanmälan, och att skolan "har ett särskilt ansvar att fortsätta det elevvårdande arbetet med de inblandade parterna, och att förhålla sig professionellt och neutralt så att de inblandade ska kunna fortsätta sin skolgång på bästa sätt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!