Rektorer ogillar ny syo-organisation
Den nya organisationen för studievägledare i Uppsala kritiseras av flera rektorer. Nyordningen kan innebära ökade kostnader för skolorna och i värsta fall att personal måste sägas upp, menar rektorerna.
Skolorna måste sedan hyra in motsvarande en studievägledartjänst per 500 elever i årskurs 7-9 från poolen. Det är mer studievägledning än vad många skolor har i dag och blir därför dyrare.
- Eftersom politikerna inte tillskjuter extra pengar måste jag dra ner på en 70-procentig lärartjänst, säger Göran Paulsson som är rektor på Tunabergsskolan.
Hans skola har en person som arbetar 40 procent som studievägledare och 60 procent med bland annat SO-undervisning och elevvård. Men med den nya ordningen får studievägledaren bara ägna sig åt vägledning och inte åt elevvård, prao och undervisning, som många har inbakat i sina tjänster. Till det är Gränbyskolans rektor Leif Ericsson kritisk:
- Prao och elevvård är nog så viktigt. En skola är en helhet och alla vuxna måste kunna hjälpa till med olika saker, säger han.
Skolorna föreslås också vara med och betala för den nya organisationen, något som Brantingskolans rektor Madeleine Öjdeby ogillar:
- Jag har en studievägledare på heltid, men det kommer jag inte ha råd med eftersom jag också ska vara med och betala för chefen och organisationen runt om. Det är jättedumt.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (m) säger att politikerna har lyssnat på rektorernas kritik och att man därför tänker genomföra förändringen stegvis.
- Vi kommer inte tvinga skolor att köpa en studievägledartjänst per 500 elever från början, utan bygga upp det här under cirka tre års tid, säger hon.
Hur mycket studievägledning en enskild elev får i dag skiljer mycket mellan skolorna. Det hoppas Cecilia Forss att den nya organisationen ska råda bot på.
- Förra året var det nästa tusen elever som hoppade av eller bytte program under första gymnasieåret. Det tyder på att många inte fått en bra vägledning.
Men Göran Paulsson på Tunabergsskolan håller inte med:
- Det är inte systemet det varit fel på. Det är naturligt att elever gör omval eftersom det finns så enormt med valmöjligheter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!