Tidigare i veckan rapporterade riksmedier om att yrkesprogrammen lockar färre elever i landet. Magnus Hjertsson på gymnasieintagningen i Uppsala kommun känner igen utvecklingen.
Kritiker till skolreformen menar att gymnasiereformen skrämt iväg eleverna: den som går en yrkesutbildning får per automatik inte längre behörighet till högskolan, därför väljer man andra utbildningar som ger högskolebehörighet.
– I Uppsala har det alltid varit många elever som söker sig till högskoleförberedande program. Det har skett ytterligare en förskjutning i den riktningen i år, men inte så kraftig som man framhållit i andra delar av landet.
Skolverket rapporterade redan förra året om en nedgång av antalet sökande till yrkesprogrammen. En bidragande orsak tros vara att antalet gymnasieelever minskat jämfört med tidigare år. På Bolandgymnasiet är förstaårseleverna på bygg- och anläggningsprogrammet cirka 20 elever färre jämfört med förra läsåret.
– Om det beror på färre 16-åringar eller konkurrensen från andra gymnasieskolor i Uppsala är svårt att säga, säger programrektorn Jesper Hedin.
Det gäller att marknadsföra möjligheten för eleverna att kunna läsa in högskolebehörighet när de går till exempel ett byggprogram, menar han.
– Vi är tydliga med det när de börjar här.
Elevantalet vid Bolandgymnasiet har totalt minskat från 1 300 förra läsåret till 900 i höst. Minskningen märks inte bara vid yrkesutbildningar utan även på samhällsprogrammet som mött hård konkurrens från andra skolor.
– Vi har minskat men inte i den utsträckning som vi befarade, säger programrektorn Karin Turegård.
Fordonseleverna har blivit något färre. Mode- och designutbildningen som för några år sedan hade två klasser med över 30 elever har i höst bara ett fåtal elever som påbörjat första läsåret. Erica Östergren som går andra året på mode och design har tagit vara på möjligheten att läsa in de ämnen som krävs för högskolebehörighet.
– Jag tror inte att den informationen går ut till eleverna i grundskolan, att man kan få högskolebehörighet på yrkesprogram.
Björn Wallqvist, rektor för Yrkesplugget i Uppsala, berättar att bygg- och anläggningsprogrammet har fyllt sina 20 elevplatser. Han tror att intresset för yrkesprogram måste börja med att eleverna blir intresserade av yrket, snarare än utbildningen.
– Där har branschen för olika yrken ett större ansvar än skolorna.
På Ekebygymnasiet har man sett ett ökat intresse för el- och energiprogrammet. 54 elever har påbörjat sitt första läsår.
– Vi har jobbat enormt mycket med marknadsföring och riktad elevinformation. Det jobbet tror jag att vi har lyckats med.