– Det var en förälder som hörde av sig och tyckte att det var kaos vid lämningen av elever på morgonen, säger rektor Catarina Eriksson.
Hon skickade direkt ut ett brev till alla föräldrar och uppmanade dem att för trafiksäkerhetens skull inte stanna/parkera intill skolan, eftersom det skymmer sikten för de barn som går eller cyklar till skolan.
– Vi vill inte att det ska hända en olycka.
Catarina Eriksson poängterar att Sunnerstaskolan till skillnad mot många andra skolor har en så kallad hämta-och-lämna parkering på Långgatan, bredvid SAIF:s klubbhus och att den inte är inte långt bort. Det är en fotbollsplan mellan.
Hon är ny rektor vid skolan men har tidigare jobbat på Gamla Uppsala skola och Lindbackens skola och känner igen situationen.
– Problemet uppstår ofta vid skolstart då extra många föräldrar inte bara stannar och lämnar av sina små barn, utan också parkerar och följer med sina barn in i skolan, säger hon.
Efter att ha skickat ut brevet har Catarina Eriksson fått positiva reaktioner från föräldrar som håller med om att bilar skapar trafikfarliga situationer.
Vad gör kommunen för att öka säkerheten?
– Det är olika från fall till fall. Att vädja till föräldrarna att inte ta bilen är en möjlighet. Och sen har vi ju kommunens allmänna kampanj som går ut på att uppmana medborgarna att cykla i stället för att ta bilen, säger Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan i Uppsala.
Han tillägger att han känner inte till hur situationen är vid just Sunnerstaskolan.
– Det kan hända emellanåt att det uppstår trängseln vid någon av kommunens 70 skolor. Men det är inget problem som står överst på agendan just nu, säger Erik Ojala.
Att skjutsande föräldrar skapar farliga trafiksituationer är inget nytt. När försäkringsbolaget If för några år sedan gjorde en kartläggning visade det sig att hälften av de som blir påkörda i Uppsala län blev det i närheten av en skola.
If:s kartläggning visade också att 55 procent av landets rektorer ansåg att trafiksäkerheten vid deras skola var ett problem. Runt hälften av dem menade att föräldrarna var den största trafikfaran och var femte ansåg att föräldrarnas attityder till trafikreglerna har försämrats. Drygt 20 procent hade varit med om en trafikincident eller olycka vid sin skola.