Rektor ryter till mot migrationsregler

En akut lösning krävs för att inte stelbent svensk byråkrati ska drabba utländska studenter. Det säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson apropå fallet Miranda Andersson.

Miranda Andersson riskerar utvisning lagom till sin examensdag vid Uppsala universitet. Under tiden i Sverige har hon skaffat svenskt jobb och svensk pojkvän, Jesper Fahlgren.

Miranda Andersson riskerar utvisning lagom till sin examensdag vid Uppsala universitet. Under tiden i Sverige har hon skaffat svenskt jobb och svensk pojkvän, Jesper Fahlgren.

Foto: Foto: Privat

Uppsala2018-03-02 08:00

När svenskättade Miranda Andersson från USA snart skulle börja sin sista termin av fyra vid Uppsala universitet kom dråpslaget från Migrationsverket: hon fick inte förlängt uppehållstillstånd. Som Expressen och UNT berättat var orsaken att Miranda Andersson, vars mamma är bankchef och pappa advokat, inte hade pengar för sin försörjning på sitt svenska konto när hon var hemma i USA under sommaren.

Nu ryter Eva Åkesson, rektor för Uppsala univeristet, till mot fall som Miranda Anderssons. I sin blogg kräver hon akuta åtgärder mot stelbenta regler och bedömningar som hon menar förstör för studenter och drabbar högskolor och universitet och Sverige som land.

– Man tar sig för pannan när man hör om sådana här fall. Därför är det bra att de lyfts fram. Vi har akut kompetensbrist i Sverige, men vi tappar i attraktionskraft när det går till så här. Studenterna kommer att välja framstående universitet i andra länder, säger Eva Åkesson.

Både Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har flera exempel som Mirandas, men också på långa handläggningstider och andra byråkratiska hinder som drabbar utländska studenter och forskare. Eva Åkesson är ordförande i den expertgrupp för internationalisering som Sveriges universitet och högskolor satt samman. De har länge jobbat mot Migrationsverket för att få saker att fungera smidigare. Men det går trögt. Vad som behövs för studenter som Miranda Andersson är ett upphållstillstånd som räcker hela studietiden, menar Eva Åkesson.

– Det har föreslagits bra saker i utredningar på senare tid, men det räcker inte. Det här är högprioriterat för oss, och vi ger oss inte.

En annan som reagerat starkt på Mirandas Anderssons fall är entreprenören Carl Fredrik Sammeli, grundare av kommunikationsbyrån Prime där Miranda Andersson arbetat vid sidan av studierna. I en debattartikel i Dagens industri, DI, skriver han att han skäms för Sverige. Han är mycket kritisk mot Migrationsverkets rigida lagtolkning.

–  Det går inte med ord att beskriva hur orimligt och absurt det här är. Det måste finnas både ett tjänstemannaansvar inom Migrationsverket och ett politiskt ansvar för att agera när något får så här felaktiga effekter. Det här slår ju så blint och snett, säger han.

Gensvaret på hans debattartikel har varit massivt, berättar han, och i DI har det rasat en debatt om villkoren för utländsk högspecialiserad arbetskraft där kritiken mot Migrationsverket varit hård.

– Förhoppningsvis har det här satt i gång något som leder till en ändring. Har vi ett regelverk som drabbar många felaktigt, så får man väl låta alla i den här gruppen stanna i Sverige under tiden en ny balanserad lagstiftning arbetas fram, säger Carl Fredrik Sammeli.

Miranda Andersson själv, som i flera månader väntat på att hennes överklagan ska tas upp, har i dagarna startat ett initiativ på Twitter och Facebook för att väcka opinion, "Stoppa kompetensutvisningarna nu.". Där skriver hon att när många länder gör sig attraktiva genom särskilda talangvisum och snabba handläggningstider, riskerar Sverige att gå miste om kompetent arbetskraft och internationella studenter.

Medieuppmärksamheten är bra och har gett henne stöd, men hon tror inte att det kommer att påverka chanser att få förlängt uppehållstillstånd.

– Jag känner flera i samma situation som jag och vi kommer att fortsätta sitta fast i den här byråkratiska fällan, säger hon.

Har det här ändrat på din bild av Sverige?

– Ja. jag känner mycket frustration.

Migrationsverket har till Dagens industri sagt att en ny praxis för bedömningar av sådan här fall blivit aktuell efter domar som pekat på en för hård bedömning av Migrationsverket. Men verket flaggar också för att det kommer att ta lång tid innan en sådan praxis slår igenom. Ett lagförslag är också ute på remiss som kan innebära förändringar, men också ännu svårare bedömningar, enligt Migrationsverket.

Försörjningskravet

För att få uppehållstillstånd för studier krävs att man kan försörja sig. År 2018 innebär detta att man har 8 190 kronor per månad i tio månader om året på ett konto som tillhör en själv. Antingen måste summan ­visas upp i klump, eller så behövs intyg på att till exempel stipendium ­kommer att betalas ut.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!